Ziua Internațională a Muncii Decente

Știți Ziua Muncii, nu? Exact, aia cu zile libere, se deschide litoralul, poate facem punte cu Paștele și cu Crăciunul. Mai e o zi a muncii. Noi, românii nu o cunoaștem. De ce? Pentru că e Ziua Internațională a Muncii Decente. E pe 7 octombrie. A trecut, nici nu v-am zis de ea, ca să nu vă fac sânge rău. Na, plus că eram prinși toți cu discuții despre nimic, am zis să nu deranjez.
Da, chiar există Ziua Internațională a Muncii Decente. Cu această ocazie, ar fi bine să vedem unde stăm cu munca. Nu de alta, dar să nu sărbătorim ca fraierii Munca Decentă.
Bref: În sectorul economic, peste jumătate dintre lucrători sunt încadrați la salariul minim, iar 8 din 10 lucrători au un salariu de bază net de sub 2050 lei, adică 440 euro.
Cartel Alfa trage tare acum să renegocieze Legea Dialogului social, pentru că totul de acolo pleacă. Ideea este că da, a crescut salariul minim, dar acolo e grosul contractelor. De ce ai 4 milioane de români care muncesc afară? Tocmai de-asta.
Dar, pe lângă situația aceasta a contractelor de muncă, trebuie spus că un sfert din populația activă muncește în afara contractelor de muncă. Știm ce înseamnă asta: adio protecție socială, adio sănătate, adio pensie!
Deci, ca să știți de ce nu am sărbătorit chestia asta: Ziua Muncii Decente nu este pentru noi. Lasă, că noi facem spectacole și chemăm muzicanți la Zilele orașului și la tot felul de alte zile, că nu e de noi Munca Decentă.
Hai, că se agită și treaba cu adusul de muncitori din China și de prin alte părți. Am văzut că la Bistrița a venit o firmă de recrutare care aduce vietnamezi. Nu știu exact cât e bucata de vietnamez, dar mă interesez și vă zic. De ce să facem munca decentă în România, când încă există pe planetă oameni care pot fi exploatați pe salarii de nimic?

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat

Referendumul, motorul economiei

Ceasul bun

Chiar aici sunt banii dumneavoastră

Ne lepădăm de Liviu Dragnea!

Ai mințit poporul cu atoatestivuitorul

Oamenii au ochi, oamenii văd

Starea Nației 9 octombrie 2018

Dezvoltare web