Vorbă de duh

N-aș fi crezut că ajung să spun asta, dar Codruța Kovesi cred că a descris perfect spațiul în care se tot învârt partidele noastre politice.
Vorbind despre copilărie într-un interviu, a scăpat următoarea formulare: Libertatea se termină acolo unde începe foamea.
Da, e un rezumat al ultimilor 30 de ani de politică. Au fost unii care au mizat pe foame: pesediștii! Vă dăm, vă facem, vă dregem. Între timp o să ne descurcăm și noi, dar o să vă dăm și vouă câte ceva.
Ceilalți au zis: noi vă dăm valori, iar la un moment dat o să vină și pâinea.
A fost un evident eșec și dintr-o parte și din alta. Un răsunător eșec e toată politica acestor ani.
Adică, am pierdut pe toate planurile: e și multă foame, iar libertățile sunt de fapt un moft. Și foamea și libertatea au fost folosite electoral, au devenit de fapt propagandă, nu probleme reale pe care cineva le-ar fi vrut realizate, rezolvate, împlinite, în funcție de context.

Toți s-au folosit de foame: PSD ne-a mai aruncat de mâncare, dar ținându-ne subdezvoltați, dependenți de mâna care ne hrănește. PDL-PNL i-au considerat de fiecare dată pe „fomiști” niște proști, niște oameni manevrați, niște inculți, niște pesediști.
Cu mațele făcând scandal și cu ochii beliți spre libertate, asta e, pe foarte scurt, istoria democrației noastre!
N-am avut parte, maică, n-am avut noroc. Și nici nu pare că lucrurile se vor schima foarte repede și foarte în bine. Săracul nu va avea treabă cu libertatea. O va vinde, dacă va putea, pentru o pâine.
Iar omul care-și permite libertatea, care are confortul să se gândească la libertate, îl va considera un rudimentar, un animal, un pomanagiu, pe cel care depinde de o bucată de pâine.
E atât de simplă, de fapt, povestea noastră.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat
Dezvoltare web