Vom munci și vom fi lideri

În ceea ce numim lume civilizată sau în ce a mai rămas din ea, să știți că sindicaliștii, reprezentanții angajaților sunt chemați la ședințele consiliilor de administrație, ba chiar au drept de vot și sunt ascultați.
Nu, nu, nu vă gândiți că asta se întâmplă pentru că, vezi doamne, oameni buni la suflet sau mai știu eu ce.
Nu. Tot logica biznisului și a profitului primează, oamenii știu mai bine că e în avantajul tuturor – patronate și muncitori – să simtă că aparțin împreună aceleiași chestiuni.
Hai, facem totul împreună, toate vocile sunt ascultate, știți foarte bine poezia.
Dar e o poezie care funcționează. Culmea, productivitatea e mai mare – chestie psihologică cel mai probabil – atunci când oamenii văd că sunt luați în calcul, că părerea lor contează, că sunt băgați în seamă.
Pentru că noi, aici, în fundul ăsta de istorie, cunoaștem foarte bine alt gen de atitudine din partea celor care conduc un biznis: bucură-te, bă, că ai loc de muncă, și lasă alte pretenții. La noi chiar și salariul e o pretenție. Daa, să vrei să fii plătit pentru munca ta e un fel de fiță, așa. Extraordinar, iar vrei bani? N-ai luat și acum o lună?

În Austria, în companiile care au mai mult de 300 de angajați, angajații companiei formează o treime din CA.
În Danemarca, această obligativitate le revine companiilor care au mai mult de 35 de angajați, iar numărul reprezentanților salariaților în consiliul de administrație e cuprins între o treime și două treimi.
Știu, pare șocant să auziți așa ceva.

Susținem și noi, cei de la Starea nației, o nouă lege a dialogului social care să conțină astfel de măsuri. Ne alăturăm prin asta campaniei Servici´ Ușor și Coaliției pentru Muncă Decentă.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat

Starea Nației 22 noiembrie 2018

Vax populi: Este Iohannis misogin?

Cex neprotejat

S-a golănit Iohăniță

Dezvoltare web