Viitorul UE

Macron s-a adresat cetățenilor Europei, vorbind frumos despre libertate, protecție și progres, în condițiile crizei fără precedent în care se află Europa. Și are dreptate, dat fiind că vorbește din partea Franței, unde salariul minim pe oră este de zece euro. Dacă te uiți la ea din cealaltă parte, Manule, Europa arată și mai nasol. Și da, libertatea, protecția și progresul sunt chestiuni vitale. Dar ce faci când ele nu se văd de foame? Exact ce spunea zilele trecute Kovesi: ”libertatea se termină acolo unde începe foamea”. Am ajuns să citez și din Kovesi acum…

Dar ce faci când, în interiorul Europei, ești doar mână de lucru ieftină de care profită în egală măsură politicieni hoți și companii care-și exportă profitul plătind salarii demne de sclavi, nu de oameni care muncesc cinstit? Pentru că pe acest teren se ridică naționalismul ăsta mizerabil, care subminează democrațiile, închizând granițe, controlând justiția, ținând jos educația și dezbinându-i pe oamenii din ce în ce mai săraci, care se întreabă, pe bună dreptate, unde e Europa?

Un lucru e foarte bun: Macron a venit cu un program, cu o viziune despre Uniunea Europeană. Ceea ce înseamnă că e tot mai presantă redefinirea proiectului european. E un fel de: noi, europenii, trebuie să fim împreună, pentru că siguri nu facem față marilor puteri. E un soi de nationalism european în care, nu-i așa, să topim naționalismele astea stupide de tip Dragnea, să zicem.

Așadar, da, e mișto discuția despre libertate, protecție și progres, trebuie făcută, e bine că Europa își recunoaște în sfârșit criza – destul de târziu – dar când ai cinci minute să vorbim și despre ce facem cu foamea dai un semn, Manule, bien? Hai, je t’embrasse, piticule, te-am pupat pe portofel, să-ți trăiască franțuzoaica!

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat

Ajutor de șofaj

Starea Nației 5 martie 2019

Ceasul bun

Dezvoltare web