Viitorul ca o mare porcărie

Eh, și-n timp ce stăm noi așa cu ochii aplecați în problemele noastre de cele mai multe ori mărunte și meschine și al căror rezultat poate că nu prea rezolvă nimic… iată peste ce ajungi să dai.
Sau invers: ce dă peste tine.
Știre deci: China a lansat o aplicație prin care utilizatorii sunt avertizați de fiecare dată când o persoană cu datorii se află la mai puțin de cinci sute de metri. Autoritățile încurajează cetățenii să coopereze și să evalueze dacă datornicii ar fi capabili să își achite datoria.
Nu, nu este un film SF, nu este un nou episod din Black Mirror, e realitate. Made in China.
Mai departe, din știre: „Ziarul de stat China Daily informează că aplicația este numită ’harta datornicilor’ și poate fi accesată prin intermediul aplicației WeChat, o platformă socială populară în țară. Aplicația avertizează utilizatorii cu un flash atunci când se află la mai puțin de cinci sute de metri de un datornic. Aceasta arată, de asemenea, locația exactă a utilizatorilor datornici”.

Vă dați seama ce formă de discriminare, ce instigare la ură socială… Nu mai vorbim deci de etnie, nu mai vorbim de rasă, religie sau preferințe sexuale. Nu, vorbim de datorii. Ciumatul cu datorii. Nu vrei să ai în preajma ta datornici, pentru că ei sunt un pericol. Cine știe, naiba, poate vor să se împrumute de la tine, e aiurea, e trist, îți strică ziua.
De ce nu ne-am împrieteni cu oamenii în felul acesta, nu? Arată-mi și mie, te rog, cum stai cu datoriile în aplicație, că nu aș vrea să-ți dau o bere și să nu faci și tu cinste data viitoare.
Ce porcărie!

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat
Dezvoltare web