Viețile care nu se dau niciodată la televizor

Încercăm să vorbim aici și despre oamenii care nu se văd, despre cei care nu ajung să țină ”prime-time-ul” la București, oameni care nu se află aici, în buricul târgului, unde stăm toată ziua cu ochii în gura lui Dragnea și pe cătușele Codruței.

Muncitorii de la șantierul naval Damen din Galați au declanțat o grevă spontană la finalul lui august. Nu, nu ați auzit despre asta, pentru că nu s-a vorbit. Astea cu drepturile, știți, nu prea contează la noi, în Românistan.
Ei bine, sute de lucrărori de pe șantierul naval ajunseseră la limita suportabilității: multe ore suplimentare pontate așa, după ureche, lipsă gravă de personal și termene draconice, iar oamenii câștigau cu 10-15% mai puțin decât acum 5 ani.

Au protestat, au fost uniți și, într-un final, s-a semnat un contract coletiv de muncă. Iată ce s-a obținut… De ce vă spun asta? Pentru că așa vor înțelege și ăștia care manevrează milioane și zeci de milioane și lacuri și păduri, unde se află viețile românilor, între ce sume sunt ele înghesuite. Deci, ce au obținut muncitorii:
Pentru salariaţii direct productivi o majorare a salariului brut cu sume între 300 şi 350 lei, iar pentru restul personalului cu sume între 150 şi 220 lei.
S-a majorat valoarea primei de vacanţă cu 50 de lei.
A fost majorată şi valoarea alimentaţiei, de la 6 lei/zi lucrătoare, la 8 lei. Acestea sunt deci reperele în funcție de care se organizează viața unor oameni care muncesc toată ziua.

Uneori cred că stăm prea mult cu ochii în ficțiunea care ni se vinde la tv, de unde auzim numai de milioane și miliarde furate și pe care nu le mai recuperează nimeni niciodată. Asta în timp ce viețile multora trec pe bani atât de puțini, obținuți atât de greu!

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat

Vax populi: De ce are Pomohaci atâția fani?

Când e cineva penal?

Adio, dar remaniez cu tine!

Când dă românul de bani

În sondaje să ne duelăm

Hop, Shhaideh una, Shhaideh două…

Se ascute lupta de cloacă

Dezvoltare web