Un caz uitat: moartea unui copil

Cum mai spuneam: de prea multe ori ne inflamăm pe un anumit subiect, pentru ca apoi, când chiar se fac anumite anchete, când chiar se descoperă ceva palpabil, liniște, nu mai interesează pe nimeni. Cred că nu e bine.
Vă amintiți, sper, cazul copilului care a murit în urma unei operații banale de hernie la Sanador. Pe lângă tragedie, în spațiul public s-a discutat și despre raportul dintre medicina publică și cea privată.

Cum vă ziceam: au apărut rezultate cutremurătoare. Dar să reluăm firul poveștii. În octombrie 2018, Laura Bălănescu, chirurg pediatru, declară: În timpul operației s-au respectat pașii, nu au fost evenimente majore, astfel aș fi anunțat.
În ianuarie 2019, Institutul de medicină legală a stabilit că un vas de sânge a fost înțepat în timpul operaţiei, iar copilul a sângerat lent, ore-n şir, până când a murit.

Cauza morţii este aşadar hemoragie internă, iar medicii spitalului nu au intervenit în multele ore trecute de la încheierea operaţiei până la deces.
Protocoalele au fost respectate, nu ne explicăm ce s-a întâmplat, la privat lucrăm mult mai atent ca la stat – Ooo, da, această declarație a existat -, LA PRIVAT LUCRĂM MULT MAI ATENT CA LA STAT. Declarație făcută, bineînțeles, de un doctor care lucra și la stat și la privat, mai exact chiar de doctorul din acest caz.

Iată, acum știm, dar nu mai face nimeni scandal, rezultatele sunt așa cum apar ele în raportul de la Institutul de medicină legală: copilul a sângerat lent, ore în șir până a murit.
De ce trebuie să vorbim despre asta? O dată pentru știrea în sine, altă dată pentru faptul că se susține cu foarte mulți bani în România dispariția actului medical la care să aibă acces toți, și se cântă în slăvi actul medical de la privat. Pe ideea: nu merge, domnule, la stat, hai să privatizăm. O prostie!

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat

Starea Nației 22 ianuarie 2019

Ceasul bun

Dezvoltare web