Suntem furați legal, la nivel planetar

Ăștia care ne conduc sunt bolnavi de populism. Cronic. Și e grav. Pentru că populismul, de multe ori, se folosește de teme reale, deturnându-le spre interes propriu, de grup, de partid.

Asta se întâmplă acum cu această luptă împotriva multinaționalelor, împotriva corporațiilor și a persoanelor private care adună profituri pe care statele nu le pot impozita.
Dar, dar… trebuie știut un lucru, iar asta e cel mai important: asta se întâmplă legal. Le-gal.

Firmele mari, persoane private, companii își duc banii în offshore-uri, în paradisuri fiscale. Cei care fac asta au o putere foarte mare, bineînțeles. Prin ce? Păi, prin banii pe care i-au adunat. Ceea ce se numește lobby, în mare măsură, cam despre asta este: oameni și firme care au adunat atâția bani încât pot modifica legislațiile țărilor și legislația internațională.

Aici, bineînțeles, este și un atac direct, frontal, la democrație. Căci despre ce democrație mai putem vorbi când o mână de oameni și de companii pot schimba legislația după propria dorință.

Acum, fostul premier britanic, Gordon Brown, adună semnături online – altul care strânge semnături – pentru modificarea legislației internaționale și desființarea paradisurilor fiscale. În doar câteva zile s-au adunat aproape 1 milion de semnături. El se adresează liderilor G20, deci celor mai puternice 20 țări din lume, cărora le propune desființarea paradisurilor fiscale.

Inițiativa asta vine după documentele apărute în ”Paradise papers”, unde am văzut cum mulți bani, mii și mii de miliarde de-a lungul anilor, s-au dus în paradisuri fiscale, fără să fie impozitați.

Desigur, n-o să se facă nimic. De ce? Pentru că putere și pentru că bani, mulți bani. Dar dacă vreți să vă răcoriți, semnați petiția lui Gordon Brown.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat

“Numai” faultaț’ limba română!

Un dosar mare cât o țară

Starea Nației – 13 noiembrie 2017

Ură-n gură

Salariile staționează

Dosare pe rană

Poporul să decidă!

Înapoi la covrigi cu apă

Dezvoltare web