Sunt patetic, dar mă tratez

Aș vrea să-i văd de mai multe ori pe toți oamenii mari ai statului și ai societății noastre la un loc. La fel cum s-a întâmplat azi, la ședința solemnă dedicată Regelui Mihai.

Știm că ăsta e unul dintre lucrurile esențiale care ne-au lipsit în ultimii 27 de ani: să fim împreună, să încercăm să eliminăm dintre doi diferențele care ne fac să ne disprețuim, să ne urâm. Nu, nu e ușor. Dacă ar fi fost ușor am fi făcut-o.

Să încercăm să renunțăm la a crede că deținem adevărul, iar ceilalți sunt niște dobitoci sau niște vânduți. Pentru că, s-o recunoaștem, asta a fost istoria post-decembristă: o luptă între lumină și întuneric, între puritate și murdărie, între cei care știu și cei care sunt proști, între cei care au adevărul și cei care nu-l vor, între buni și răi. Și cultivăm prostia asta în continuare.

Unde am ajuns? Nu undeva bine. O știm, o vedem, o simțim zi de zi pe pielea noastră, de la orele din trafic până la violența pe care o întâlnești la tot pasul. Nu vă uitați la noi? Suntem nefericiți, suntem separați, suntem împărțiți, suntem nepăsători unii față de alții. Nu-i credem pe cei bolnavi, îi uităm pe cei săraci, stăm cu capul băgat în propriile vieți, încercând să ne descurcăm cum putem.
Știu, da, sunt patetic la faza asta…

Când eram copil mă gândeam așa, în naivitatea mea, că oamenii mari stau de vorbă, știi, se sfătuiesc: ”lasă, că stau ei, discută, pun lucrurile cap la cap, se gândesc, se consultă și fac cum e mai bine. Că-s oameni mari.” Na, copil naiv, ca să nu zic prost…

E aiurea când crești și-ți dai seama că oamenii mari sunt… nu chiar mari, ci chiar niște pitici meschini. Și tare nasol e când îți dai seama, dacă-ți dai seama, că și tu riști să ajungi ca ei.

Cum spuneam, mi-e dor de niște oameni mari, cum mă gândeam eu, când eram mic, la oamenii mari.

Distribuie:

Copiază linkul Linkul a fost copiat

Starea Nației – 11 decembrie 2017

Daea n-are ursul coadă

Partidul Cumințenia Pământului

Un an de PSD

Hora uimirii

Facem legi, dar nu cu Ciordache

Copii, fugiți!

Dezvoltare web