Statul, absent nemotivat

Știți cum e treaba cu transportul public, în speță cu CFR-ul, atunci când vine iarna. Citez din comunicarea CFR în vreme de ninsoare:

1. IR 472-1 București – Budapesta, întârziat 1150 minute.
2. IR 1766 Timișoara – Iași, plusat cu 863 minute. Între timp a mai recuperat 2 minute.
3. IR 1765 Iași – Timișoara, va sosi întârziat cu aproximativ 820 minute. Ne cerem scuze și vă mulțumim pentru înțelegere.
4. IR 1822 Arad – București 465 minute.
5. IR 1695 București – Timișoara întârziat 763 minute
6. IR 1696 Timișoara – București taxat cu 562 minute.
7. IR 347-2 Viena – București + 683 minute.

Și așa mai departe, multe altele. Nu e dramatic că vine iarna. Nu e dramatic nici că undeva se prăbuește un copac. E dramatic însă cum reacționează statul.
Nu lași oamenii să stea cu orele în câmp. Nu ai voie să faci așa ceva decât dacă statul nu există. Nu ai voie să nu le duci mâncare și băuturi calde oamenilor, nu ai cum să nu te interesezi dacă cineva are nevoie de ajutor. Sunt acolo copii, oameni în vârstă, femei gravide.
Ne plângem, pe bună dreptate, an de an, că mor cei mai mulți oameni din UE pe șoselele noastre și că stăm ca niște zombie în trafic. Ei bine, nu așa se va crea încrederea în alte mijloace de transport. Când vezi ce face CFR, zici: ok, lasă, merg cu mașina, stau cu orele în trafic, îmi risc viața, dar parcă e mai bine decât cu CFR-ul.
Adevărul e că cea mai mare nesigurană vine din această lipsă a statului. Statul dispare la un moment dat, și-atunci oamenii stau cu orele în câmp. Sau orașele, după cum am văzut, stau cu zilele în beznă.
România e mult mai mare decât statul român. Un stat care îi părăsește din ce în ce mai mult pe oameni, pentru a se pune în slujba unor infractori care se cred stăpânii noștri.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat

Cafeneaua Nației cu Vlad Voiculescu

Starea Nației 19 decembrie 2018

Sunt lacom, dar mă taxez

Dezvoltare web