Proteste grilă

Noi aici, la Starea Nației, ați văzut, instigăm oamenii la atitudine, la scandal civic, și credem că nu e semn de sănătate mai mare în societate decât să știi care-ți sunt drepturile, să ți le ceri, să nu lași pe nimeni să joace dansul pinguinului pe ele.
Pentru că, știți șmecheria: fie că e vorba de bănci, fie că e vorba de ANAF, așa ți se zice: domne, ne pare rău, dar trebui să știi care îți sunt obligații, trebuie să ai educație bancară, trebuie să citeti legile.
A, da?, atunci de ce nu ziceți asta și când vine vorba despre drepturile oamenilor?

Ca să știți, în momentul de față este aproape imposibil să organizezi o grevă. Adică, legal, poți să faci o grevă doar dacă se blochează dialogul în timpul negocierilor dintre sindicate și stat sau patronate. Dar am văzut că e greu să faci un sindicat și e foarte greu apoi să ajungi la negocieri cu cineva.
Ce se întâmplă în acest caz? Păi, se întâmplă ceea ce am văzut, cazuri despre care am tot scris: greve spontane, conflicte de muncă spontane.
Dar, ghici!, acestea sunt ilegale, iar apoi angajații suferă. Sunt mințiți că nu vor păți nimic, iar după o vreme sunt dați afară. Vă amintiți cazul Leoni, de la Bistrița. Sunt multe la fel în țară.
Așadar, nu poți să închei un contract colectiv, pentru că e greu să te sindicalizezi, iar dacă îți sunt încălcate drepturile contractuale nu prea poți să faci grevă. O știți pe aia: „du-te, mă, să mă dai în judecată. Dar vezi că între timp te dau afară de la muncă, și dup-aia ne judecăm noi mult și bine.”
De ce să nu ai dreptul ca angajat, să faci grevă dacă sunt încălcate condițiile contractuale? Eh, și aici mai e ceva, ESENȚIAL: solidarizarea, nenică! Adică intrăm toți în grevă, pentru că facem parte din același sindicat. Și-atunci, o să vedeți, se schimbă șmecheria!
.
De aceea și noi, cei de la Starea Nației susținem o nouă lege a Dialogului social și campania Servici’ Ușor inițiată de Coaliția pentru Muncă Decentă.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat
Dezvoltare web