Profită unii de profit

Mugur Isărescu se laudă că BNR a plătit un miliard de euro impozit pe profit.
Ce mă enervează mult este acest comportament de privat. Mugur Isărescu lucrează la stat, dar e ca un privat. I se poate citi mereu pe față un dispreț când vorbește despre bugetari și administrație. Deși este un om care a lucrat toată viața la stat. Alo, nenea Isărescu, vezi că matale tot bugetar ești.
Deci, ca să ne lămurim. Serviciile publice nu trebuie gândite în termeni de profitabilitate. Asta trebuie să fie pe ultimul loc. Modul în are BNR monitorizează și reglementează piața bancară, modul în care stăpânești inflația și cursul contează. Și, până la urmă, cel mai important – oamenii să știe că BNR lucrează în interesul lor, nu în interesul băncilor comerciale. Acesta e cel mai mare profit pe care îl poate face BNR. De prea multe ori instituții ale statului vorbesc despre alte instituții ale statului cu „aa, ăia de la stat”.
Toți reprezentați statul, adică toți lucrați spre binele general. Binele general e marele profit pe care îl puteți face.
Am tot vorbit despre această meteahnă de-a vedea instituții ale statului sau statul însuși ca pe o firmă, ca pe un biznis, ca pe o multinațională, că e la modă, nu? Dar nu cred că există gândire mai păguboasă. Scopurile sunt cu totul și cu totul altele: una este bunăstarea unor acționari, cu totul altceva este nivelul de trai al unei societăți sau reglementări care să așeze relațiile cu băncile pe poziții oneste.
Pe de altă parte, BNR reprezintă azi o ultimă redută necucerită de pesedism – urmează, ca să zic așa. Mulți își freacă mâinile prin PSD cu gândul la postul de guvernator. Nu, nu, cum să fie vorba de Orlando. Orlando a pus ochii pe postul de președinte.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat
Dezvoltare web