Profit de ocazie să vorbim despre profit

Mulți fac o mare greșeală când vorbesc despre multinaționale și marele business în general personificând. Oo, da, unul ca Dragnea are nevoie de personificare: e Șoroș, el e omul rău… adică are nevoie de un chip care să coaguleze ura, care să personifice business-urile străinilor – nu? – cei care ne vor nouă răul.
Lucruile nu stau nici pe departe în felul acesta. Din contră: banii cei mulți, capitalul, profitul cu orice preț lucrurile astea sunt cu totul și cu totul depersonalizate. Nu vorbim de CINEVA, de o voință malefică sau ce mai vreți… Nu, vorbim de profit: când an de an se cere profit cu orice preț, se ajunge de multe ori în tot felul de situații în care oamenii nu mai contează.

M-am gândit să vorbim despre asta pentru că am văzut o declarație făcută de CEO-ul unei mari bănci din România. El spune așa: „Profitul a devenit un cuvânt urât în România. Când faci profit e ca şi cum ai fi implicat în activităţi ilegitime”.
Nimic mai fals, doar că ați contribuit, voi, cei din biznis, la o retorică foarte păguboasă! Ați prezentat investiția ca pe un act de caritate. De parcă afacerea era o nouă biserică, iar voi – preoții care le dădeați oamenilor de pomană. Nu, plăteați munca depusă de acei oameni. Investitorii creează locuri de muncă pentru că fiecare loc de muncă aduce profit!

Problema cu profitul nu este profitul în sine, ca să mă exprim așa. Ci taxarea lui. Când există prea multe scutiri de la stat, când există exporturi de profit, atunci profitul e altceva – ceva care se aseamănă cu furtul.
Apoi, când vedem randamente imense ale băncilor în România față de media europeană, ne punem și noi niște întrebri: cum naiba, bă, salariile nu merg apropiate de media europeană, dar profiturile băncilor sunt mult peste?…
Întrebări de oameni săraci, na!

Aa, precizare importantă: nu, discuția despre capital, despre profit, despre bănci, nu poate fi purtată în termenii Vâlcov-Orlando. Decât dacă vrem să ne distrăm pe propria piele.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat

Starea Nației 26 februarie 2019

Treaba strică treaba

Ceasul bun

Dezvoltare web