Au apărut datele de la INS cu viața românilor în 2018. Foarte pe scurt: anul trecut, cheltuielile lunare totale pentru o gospodărie au fost, în medie, de 3.667 lei (1.407 lei / persoană). Cheltuieli deci de 1.400 lei pe persoană. În acest context, vreau să vă amintesc că salariul minim este de 1.400 de lei.
Veniturile băneşti au fost, în medie, de 3.920 lei lunar pe gospodărie (1.504 lei / persoană). Așadar: 90% din veniturile românilor merg pe cheltuieli curente și taxe. Bineînțeles, vorbim aici de o medie. În sensul că sunt unii care nu reușesc să-și plătească subzistența. Aa, apropo, știți cât din salariu merge spre achiziționare de locuință sau, i-auzi, de acțiuni? 0,5%, deci 0,5% din 3600. Belea.
Și-acum să vă explic nedumeririle mele:În primul rând: nu înțeleg de ce astfel de cifre nu sunt în centrul discuțiilor din societate. M-aș aștepta să văd partidele politice analizând și discutând pe marginea acestor cifre zi după zi, la televizor, în perioada asta. Până la urmă, e ca și cum un doctor ar avea în mână analizele pacientului. Dar e mult mai ușor să țipi pe teme vagi și să urli cât te țin plămânii „Valoooooori! Noi ținem la valori!” Noi… marș, mă!
În al doilea rând, despre ce planuri și programe economice vorbim noi dacă ele nu pleacă de la aceste cifre? Întrebarea e: cât îi trebuie unui om, lunar, ca să trăiască? Întrebarea corectă este: Cât îi trebuie unui om, lunar, ca să trăiască decent? Eh, și după ce aflăm răspunsul, să ne uităm pe cifrele pe care le avem. Și abia dup-aia: hai, frate, să facem un program, să vedem cum vrem să arate viitorul!
Altfel, serios, pe ce Doamne apără și păzește vă bazați voi când faceți programele de guvernare? Pe tâmpeniile din bostanele voastre, pe ce? Nu, nu e retoric, răspundeți, pe ce vă bazați!?