O victorie în câmpul muncii

Veşti bune din câmpul muncii. Vă amintiţi anul trecut, am tot vorbit noi, despre firma Leoni, din Bistriţa, care a dat oameni afară pentru că au protestat?
Că… de ce să facă protest spontan, că… de ce salarii mai mari, hai, valea, câtorva zeci de oameni li s-a desfăcut contractul de muncă. Presiuni, minciuni, dezbinare – hai, terminaţi greva că nu vă facem nimic, nu vă oprim din salarii zilele de grevă… Minciuni. Halucinant cum au fost ameninţaţi oamenii: că sunt pe drum nu ştiu câte mii de sârbi care vin să muncească în locul lor.

E, un angajat a dat firma în judecată, iar acum a câştigat. O decizie în prima instanţă prin care firma este obligată să-l reîncadreze în muncă şi, mai mult, să-i plătească salariile pentru această perioadă de aproape un an.
Iată ce înseamnă să te lupţi pentru drepturile tale. Se întâmplă ca drepturile să ne fie călcate în picioare. Iar când se întâmplă asta, contează cum reacţionăm noi, ca societate, şi cum reacţionează instituţiile. Şi, foarte important în cazul de faţă, cum reacţionează sindicatele.
Din păcate, de prea multe ori sindicatele joacă după cum le cântă patronatul.
E plină tranziţia asta împuţită de astfel de cazuri.
Iar lucrurile aşa se schimbă: prin puterea exemplului. Iată, cineva care a luptat pentru drepturile sale a câştigat. Mâine o vor face mai mulţi, poimâine şi mai mulţi. Iar în timp îşi vor da seama şi firmele şi sindicatele că anumite comportamente trebuie să dispară. Dar asta se va întmpla doar dacă vom lupta pentru drepturile noastre.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat
Dezvoltare web