O Românie cu trecut întunecat

Vă iau repede, de luni, așa…
Îl mai știți pe Sorin Blejnar? Ăla care se folosea de acte de la ANAF ca să îl sprijine pe Băsescu. E în tot felul de dosare.
Sau domnul acela de la ANI, Horia Georgescu… toată ziua umbla cu incompatibilii în bot pe la televizor… are și el niște dosare acum. Victor Ciorbea, la Avocatul Poporului, un om cu datorii la bănci, un băiat care se activează numai când îi dă voie partidul… Eh, care partid! Sau uite, Mugur Isărescu… nici nu vorbește cu presa, nu dă nici o explicație pentru acuzațiile de colaborare cu Securitatea… Și conduce Banca Națională bine-mersi. Doar câteva exemple.

E, cum naiba să nu visezi la o Românie în care acești oameni care conduc instituții să nu aibă un trecut murdar, să nu fie atât de ușor de agățat cu ceva din trecut, să nu facă parte din găști care mai apoi îi strâng cu ușa să acționeze într-un anumit fel?
Pare cât se poate de adevărată părerea comună care spune: ”păi, ce, domne, crezi că poți să ajungi sus dacă nu ești șantajabil?”

Incredibil este că acești oameni cu trecut dubios, care au crescut în funcții și, mulți dintre ei, și în grade, ne vorbesc toată ziua de competențe, de nevoia României de oameni bine pregătiți, de profesioniști, de meritocrație și așa mai departe. Și mulți dau din cap și spun: Da, domnule, bine le zice ăsta! Așa e.

Când vom ajunge să avem o țară în care să nu vezi în fiecare zi doar oameni care ba au fost securiști, ba au fost copiii nu știu cui, ba au fost slugile nu știu cui, ba au dosare ținute la sertar de nu știu câți ani, dosare care se activează când e nevoie? Când vom ajunge să avem în funcții oameni pe care să nu-i mai aibă nimeni la mână? Când vor putea ajunge în funcții oameni care nu sunt șantajabili?
Pentru că știți cum e: lupți, lupți, votezi, vorbești, urli, dar până când?

Distribuie:

Copiază linkul Linkul a fost copiat

Starea Natiei – 25 septembrie 2017

Imunitate, că-i mai bună decât toate

Balta cere sacrificii

”Vizită în Ucraina” de I.L. Caragiale

Călin Popescu Gramaticeanu

Kovesi vs. Dragnea – confruntarea finală

Cu cine ținem?

Dezvoltare web