Nepregătiți și învechiți

Hans Timmer este economist șef al Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală. Omul a venit în România, s-a uitat așa, la țară, ca doctorul la un pacient și a zis: Pe bune, mai respiră? Pentru că… la cum arată…
Suntem bucuroși, deși ușor contrariați, că economistul șef al Băncii Moldiale pentru Europa spune așa: „Guvernul trebuie să regândească întregul sistem de protecție socială din România, pentru că tinerii nu găsesc nicio formă de protecție în sistemul actual.”

Stai liniștit, boss, nimeni nu găsește, dar asta e altă poveste.
Hans Timmer spune că guvernul trebuie să ia în calcul trecerea la impozitarea progresivă. Exact, adio cotă unică, acea cotă unică pentru care, după 90, au militat cu toții ca niște nebuni. E, cota asta a condus la evaziune și la polarizarea veniturilor – sunt concluziile la care a ajuns chiar și Banca Națională a României.
Și tot Banca noastră, după o astfel de concluzie, recomandă trecrea la impozitarea progresivă.

„Guvernele şi societăţile, spune Timmer, vor trebui să regândească reglementările existente pe piaţa muncii, să le facă mai flexibile, ca să pregătim toată societatea pentru ce va urma. Nu poţi să rămâi cu reglementările din economia veche.” Dăăă!
Bineînțeles, la noi se vorbește puțin sau deloc despre astfel de subiecte. Se vorbește puțin sau deloc pentru că, nu-i așa, nu e despre asistații social care trebuie puși la muncă, nu e despre ură și despre scandal politic! Alea-s subiectele interesante, care prind.
Dincolo de toate, omul ne mai spune ceva: e deja o altă lume, tehnologia a schimbat cu totul piața muncii, iar România habar nu are, e total nepregătită pentru ceea ce urmează.
Așa facem noi, domnu Timmer, de când ne știm: ne pregătim pentru trecut.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat

Starea Nației 1 noiembrie 2018

Vestitorii cutremurului

Vax populi: Cum arată o fantomă?

Tulburel Toader

Dezvoltare web