Negociem și noi mai cu talent?

Noi, populimea, nu avem mari puteri de a negocia ceva cu guvernanții. Oo, da, sunt unii care au superputeri de a negocia. Îi știm, sunt cei care, spre exemplu, ajung să ia pensii speciale. Ce vreți superputere de negociere mai tare decât aia prin care obții chestii speciale?
Oare ce puteri speciale au ei? Au o mega super putere: oamenii politici au nevoie de ei. Că e vorba de securiști, mai noi sau mai vechi, că e vorba de magistrați, oo, da, știm foarte bine despre ce vorbim, nu?
De noi?… de noi nu are nevoie nimeni. Mă rog, au nevoie familiile noastre, copiii noștri, părinții noștri, prietenii, dar știți cum e, asta chiar nu e treaba lor, a celor de la putere. Știm asta foarte bine, o simțim e pielea noastră de când e omul pe pământ.
Ok, ok, dar noi ce avem la îndemână? Noi, cum ar veni, pe ce ne bazăm? Păi, spre exemplu, noi, populimea muncitoare, ne-am putea baza pe negocieri colective.
Stați, stați, nu vă bucurați, că nu se mai poartă. Da, în România nu mai sunt la modă negocierile colective încă din 2011. Nu se mai fac negocieri colective la nivel național, la nivel de sector sau la nivel de companie. E mult prea complicat, s-au pus atâtea condiții încât sunt imposibil de îndeplinit.
Un proiect de lege a dialogului social propune ca negocierile colective să fie obligatorii în firmele cu cel puțin 10 angajați.

Să ținem minte un lucru: suntem plătiți în funcție de puterea noastră de a negocia. Aia cu productivitatea e doar o vrăjeală proastă: cât timp nu țipi că vrei bani și drepturi, nu te bagă nici dracu în seamă. Ce dacă produci mai mult, foarte bine, vor fi profiturile mai mari!

Așa că spun aici că ne alăturăm și noi, cei de la Starea nației, campaniei „Servici` Ușor”, un proiect al Coaliției pentru Muncă Decentă, în vederea unei noi legi a dialogului social.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat