Marea brambureală

Nu-mi revin. Orlando Teodorovici, ministru de Finanțe într-un guvern Social Democrat, cu orientare declarată de centru-stânga, ne spune: ”Eu sunt adeptul pieței libere, în care statul să nu intervină deloc, pentru că piața se reglează de la sine, prin cerere și ofertă!”

Vai, ce prostie! Orlando… ești mai liberal decât toți liberalii noștri la un loc.
Dar cum poți fi tu adeptul pieței libere într-o Europă, într-o lume în care se dau subvenții, se fac scutiri de taxe, unii nu sunt impozitați, alții primesc dispense și păsuiri de la stat? Cum gândești, tu, Orlando, piața asta liberă când statul, peste tot în lumea asta intervine, se protejează, trage sfori și face lobby?

Cum e, domnule Orlando, când BNR intervine în cursul leu-euro? Cum e? Te doare? Cum e Orlando piața liberă când Banca Europeană și Banca noastră Națională măresc masa monetară? Tipăresc bani deci și-i aruncă pe piață. Cum e asta? Ce piață liberă e aia în care se cumpără arme la ordin de la unii, fără licitații, fără oferte, fără nimic, ci așa, pe lobby sau pe șpăgi?

Ce piață liberă e aia Orlando când se fac acorduri între țări prin care se dau scutiri de taxe la anumite exporturi? Ce piață liberă e aia când ai Spațiul Schengen și piața UE? Sau e piață liberă așa, încercuită de alte piețe nelibere?
Ce piață liberă e aia când, prin acordul de intrare în UE o țară nu are voie să exporte zahăr, să spunem, decât într-o anumită cotă?

Deci, ce naiba cauți tu în PSD, Orlando, neoliberalule? De fapt, tu ai dreptate pe undeva, pentru că faci parte dintr-o guvernare de dreapta cum nu am mai avut de mult.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat

Pe drum. Cu Mihai și Costel

Starea Nației 21 februarie

Olguța, dă-te prinsă!

Atenție, cad spitale!

Suntem debili și nu ne tratăm

Dezvoltare web