Mai mult pentru cei mai mulți

Oricât de straniu ar fi, se pare că inegalitatea afectează într-un final business-ul. Da, o mare problemă a lumii noastre civilizate este inegalitatea: cu oameni puțini care dețin mult, și oameni mulți care au mai nimic.
Am mai făcut această comparație: dacă într-un bloc unul dă lovitura la loto, putem spune că, per total, blocul s-a îmbogățit. Ei bine, nu: toți ceilalți sunt la fel, doar unul, câștigătorul la loto, are mult mai mulți bani.
Asta s-a întâmplat și cu România în ultimii 30 de ani. România a crescut, bogăția a crescut, doar că sărăcia s-a consolidat. Puțini s-au dus sus, sus de tot, plini de bani. Restul – jos. Iar distanța dintre ei este imensă.
Culmea, însuși FMI în această primăvară vine și spune că această adâncire a faliei dintre bogați și săraci este una neproductivă. Da, exact, ajunge să afecteze boznisul. Concluzia e simplă: Cu cât inegalitatea veniturilor crește, cu atât economia scade.
Cercetătorii din grupul țărilor industrializate cred că inechitățile distribuției de venituri au condus în ultimii 25 de ani la pierderea a 8,5% din PIB. Evident, e vorba de un PIB luat unitar.
Așadar, până acum purtam discuțiile despre redistribuirea veniturilor în spațiul politic și moral. Mai exact: domne, nu e bine ca unii să nu aibă nimic, iar alții totul.
Eh, iată că acum putem să ducem această discuție în termeni economici. Va fi mai bine inclusiv pentru bogați să existe distribuire mai mare spre baza societății. Vor câștiga și ei mai mult deci. Interesant, nu?

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat

Pe drum. Cu Mihai și Costel

Starea Nației 18 aprilie 2018

Udrea, refugărită politic

Lovitură de stat în boxa acuzaților

S-au fâsâit protocoalele

Să înceapă următorul scandal

Se deschide sezonul la proteste

Dezvoltare web