Lupul oralist

Sunt atât de haioşi unii… daa, d-ăştia sfătoşi. D-ăştia care zic ei cum ar trebui să stea lucrurile. Uite, un exemplu de tot râsul: KPMG România a făcut un studiu de impact privind plafonarea dobânzilor, şi ghiciţi ce? Nu e bine deloc. E îngrijorare mare, scad investiţiile, e nasol, da…

E foarte uşor să vezi cine e acest KPMG care dă sfaturi şi face studii! Păi, KPMG România e cam aşa: o firmă de audit şi consultanţă în domeniul fiscal înfiinţată în 1995. Ea este controlată în totalitate de un offshore KPMG din Cipru. Iar offshore-ul din Cipru e controlat de alte şi alte firme ale căror urme se pierd prin nişte insule. La fel stau lucrurile şi cu KPMG Moldova şi cu alte KPMG-uri din zonă.
Asistăm, prin tot acest stufăriş de offshore-uri şi acţionariate care se pierd în căsuţe poştale, la ceea ce atât de frumos se numeşte ”optimizare fiscală”.
Adică tot felul de inginerii prin care o firmă îşi exportă din profituri ca să nu plătească taxe. Uite, în anul 2016, KPMG Românai SRL a avut venituri de peste 90 de milioane de lei şi un profit de 80 de mii de lei. Ca un butic de cartier aşa. Nu vă e, mă, ruşine?

Întreb, nu acuz. Pentru că toate aceste manevre se fac cu complicitatea statelor, cu legislaţia care permite existenţa paradisurilor fiscale şi exportarea profiturilor. Dar haideţi, nu veniţi şi să faceţi pe înţelepţii cu noi. Nu primim sfaturi de la unii al căror model de biznis este să plătim cât mai puţine taxe, spre zero, dacă se poate, în ţările în care facem afaceri.
Hai, luaţi-o uşurel, aşa, poate aveţi treabă şi vă reţinem, mă, băieţi!

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat

Starea Nației 19 martie 2018

Mentalitate de învățător

Olguța schimbă lumea

Secrețeii

Suleyman, povestit de Livache

Meteo minut cu minut

Dezvoltare web