În sfârșit, e îngrijorată și Banca Mondială. Asta poate să fie complicat. Un raport recent al Băncii Mondiale atrage atenția supra vulnerabilității locurilor de muncă. Cauza? Noile tehnologii și o evoluție imprevizibilă a pieței muncii.
Contractele de muncă pe termen lung, zice Banca Mondială, nu mai reprezintă norma în ziua de azi.
Iată ce spune Cyril Muller, vicepreședinte pentru Europa și Asia Centrală al Băncii Mondiale: „Locurile de muncă remunerate, cu contracte pe termen lung, nu mai reprezintă norma, mai ales pentru tineri și trebuie să înțelegem cum evoluează inegalitatea și cum să facem creșterea mai inclusivă”.
Ocupațiile de rutină sunt cele mai predispuse la dispariție ca să zicem așa, pentru că sunt cel mai ușor de înlocuit de tehnologie. Spre exemplu, cifrele spun asta: ponderea acestor locuri de muncă din ocuparea totală a scăzut de la 48% în 1997 la 38% în 2013.
Să știți, astfel de studii, astfel de abordări ale Băncii Naționale sunt venite în sprijinul democrației. Pentru că oamenii lăsați în sărăcie, sau la pragul sărăciei sunt cei care nu mai au încredere în instituții, în piață, în nimic, sunt cei care, nu-i așa, o iau după un popuulist sau altul!
Banca Mondială are 2 recomandări pe care le găsesc bine venite: creșterea protecției pentru toate tipurile de contracte de muncă și mai multă impozitare. Impozitare o dată în zone care nu au fost impozitate până acum, apoi o impozitare sporită în zona bogăției.
Vibrațiile pe care le simte societatea la baza ei, mai devreme sau mai târziu provoacă mari cutremure mai sus: fie politice, prin extremisme de orice fel, fie, pur și simplu, prin violență.
Serios? Astea-s subiecte de discuție când nouă urmează să ne ia homosexualii copiii?