Lăsați piața liberă! Care piață? Care liberă?

Sunt contrariat când îi aud pe unii strigând brusc: Nuuu, nu interveniți, lăsați piața liberă! Te și sperii! Frate, dar ce am făcut!
Că s-a înființat să zicem o firmă de stat și imediat, ei, arhanghelii libertății pieței, se activează: Nuuu, nu vă atingeți, lăsați piața liberă!
Ca orice om normal te uiți și tu pe piață.

Și ce vezi? Păi, uite, un stat ca Germania să zicem, când schimbă parcul auto al Poliției, va lucra cu un producător german, avantajele, evident, fiind mult mai mari pentru întreaga economie decât dacă ar achiziționa din alte țări.
Sunt mii de firme în statele civilizate unde acționar și chiar manager e statul. Firme care sunt protejate de stat până când pot sta pe picioare singure.

Aceiași oameni cu piața liberă prinsă-n piept nu zic nimic atunci când Băncile Centrale tipăresc monedă. Oo, da, vine UE și zice: Hei, băieții, aruncăm pe piață 500 de miliarde! Vine Banca Centrală a SUA și tipărește miliarde peste miliarde…
Nimic. Sunt bani care intervin de nicăieri pe piață, care distorsionează informațiile pieței libere (daaah!).

Nu auzi urlete atunci când se fac acorduri prin care două sau mai multe state intră într-o relație de schimb privilegiată care nu mai are nimic de-a face cu piața, când unii iau petrol pe nimic, sau atunci când marile puteri își protejează industrii întregi de concurență…

Și totuși, când și când, câte un neoliberal nu se poate abține și strigă: ”lăsați piața liberă!” Niii, mă, nebunule, că nu există așa ceva!

Distribuie:

Copiază linkul Linkul a fost copiat

Starea Natiei 1 februarie 2018

Rockabella – Încă un Pas

Lupta omului cu Serviciile

Ciordache, decât

Micuții dictatori

Dezvoltare web