La tribunal, birjar!

Sute de oameni sunt în grevă. Nu, nu e vorba de magistrați de data asta, nu e vorba de procurori. Și nu, nu o să citiți despre asta în presa centrală. Toată „presa centrală” e plină de Tudorel, de Dragnea, de elucubrațiile lui Mitralieră, de delirurile juridice ale lui Ciordache.
Și, pe bună dreptate cumva, pentru că asta a ajuns România de azi – e o lungă, interminabilă luptă pentru parchete, pentru Ordonanțe, pentru justiție în general.
Doar și pentru că au transformat, au redus viața publică la asta, pesediștii ar trebui să fie sancționați la vot.

Despre ce grevă e vorba atunci? Despre grava angajaților de la Electrolux Satu Mare. Peste patru sute de angajați sunt în grevă după ce au cerut o majorare a plății pe oră cu doi lei și după ce au reclamat conducerii în repetate rânduri că se muncește în condiții care le afectează sănătatea.
Pauza de masă de douăzeci de minute este insuficientă din moment ce doar pentru a ajunge la sala de mese e nevoie de zece minute. Proceduri care acum zece ani erau făcute cu zece oameni trebuie prestate azi cu jumătate din oameni și tot așa, diferite aspecte ale lucrului despre care angajații spun că au devenit de nesuportat. De ce o firmă de-asta nu operează în Franța? Pentru că acolo venitul minim pe oră este de zece euro.

Și fenomenul ăsta, sclavia asta se întâmplă la multe firme din țară. Firme care plătesc foarte prost și raportează profituri foarte mari!
Un aspect mi se pare însă esențial: firma suedeză a apelat la tot ce i-a stat în putință să atace greva, astfel încât să fie declarată ilegală. Asemenea unui avocat care se leagă de tot felul de chestii de formă, neinteresându-l dacă clientul e un criminal sau nu. Conducerea nu s-a interesat deci să înțeleagă dacă revendicările au substanță, dacă oamenii aceia au cu adevărat o problemă: nu, hai la tribunal! Dă-i încolo de oameni! Asta e România de azi!

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat

Cafeneaua Nației cu Alina Gorghiu

Starea Nației 6 martie 2019

Dezvoltare web