Hai, sictir cu democrația voastră!

V-ați gândit vreodată că poate ne chinuim aiurea cu democrația, cu statul de drept, cu astea? Pe bune, am impresia că suntem niște unii care ne se tot străduiesc să joace baschet, deși ei ar vrea să meargă la table.
De-ăia pe care-i duc părinții la un sport, dar lor nu le place. Așa suntem noi cu democrația, cu statul de drept. Bă, nu trebuie să o ținem langa, pe bune. Să-i lăsăm pe ăia care sunt făcuți pentru asta.
Nu poți să faci democrație, să faci stat de drept, într-un spațiu în care majoritatea nu vrea asta. Legile, Constituția, toate astea se fac pentru că există o majoritate care vrea să le respecte. Dacă toți, toți se gândesc doar cum să le ocolească, dă-le încolo, hai să facem altceva! Pe bune, ne îmbolnăvim de nervi de pomană!
Nu se poate ca atât de mulți oameni să se gândească în fiecare zi cum să i-o tragă legii, iar seara, la șpriț să-i auzi: ”bă, să fie democrație, să fie stat de drept.”
Nu, nene, nu merge așa.
Nu vedeți că ăștia respectă legea doar dacă se întâmplă așa. Gen: aa, făceam aia și era și legea acolo. Din nimereală, din accident. Ăștia se bucură când Constituția îi ajută și se gândesc s-o schimbe atunci când Constituția îi avantajează pe alții.
Da, că atât pot gândi ei, atât îi duce bidonul. Ei au interse, altele decât binele comun.
Dacă de fiecare dată, dar de fiecare dată tu ai alte interese decât binele comun, e imposibil să faci democrație sau stat de drept. Nu ai cum! Iar voi, băi, băieți… da, nu te uita așa, nea Livache… niciodată, dar niciodată nu aveți în vedere altceva decât binele vostru! Sictir!

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat
Dezvoltare web