Europa bogată și Europa săracă

Am avut visul american, de o vreme funcționează visul european.
De multe ori, la fel ca cel american, el se transformă într-un coșmar.
Iată la ce concluzie a ajuns Institutul German pentru Drepturile Omului: muncitorii străini din Germania sunt exploatați în mod constant de către angajatori, sunt prost plătiți, muncesc de multe ori la negru, sunt obligați să facă ore suplimentare neplătite.
E vorba de sirieni, irakieni, aceștia veniți ultimii, dar și de români, bulgari, sau latino-americani.
Ce aflăm noi și ce învățăm din toate acestea?
Păi, o dată că profitul e profit peste tot, că oamenii, dacă pot să comită abuzuri și să încalce legea, o fac LA FEL peste tot prin această Europă „civilizată”.
Pe de altă parte, ne mai arată și ce fel de Europă avem azi: avem un discurs de ură împotriva migranților, a refugiaților, dar avem și angajatori care profită de pe urma lor: „hai, la muncă, băieții!”. Dar la muncă fără acte și dacă se poate, cu ore suplimentare, plătiți cât se poate de prost.
Nu m-aș mira ca ăia mai antimigranți și antirefugiați să fie tocmai cei care dup-aia angajează migranți și refugiați la negru.
Și toate acestea ne mai spun ceva: acești oameni nu au asigurări, nu au contribuții de pensie, nu au mai nimic. Fugiți din marginea săracă a Uniunii Europene sau din zone nedezvoltate ori devastate de război de aiurea, ei se bucură de niște bani. Oricât le dai este mult mai mult decât ar fi putut să câștige în țările din care au plecat.
De-aia cred că, pentru Europa cel puțin, calea de urmat este aceea de a aduce prosperitate și în marginile Uniunii.
Și sunt absolut convins, absolut convins că aceste teme au fost abordate de către doamna premier Viorica Vasilica la întâlnirile ei cu boșii UE. Mhm…

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat

Starea Nației Diaspora

Starea Nației 6 decembrie 2018

Viorica Vasilica Idilă

Să fim Alexandra!

Dezvoltare web