E groasă. Situația, că stratul de gheață e subțire

Ați văzut aceste poze? Golful Inglefield din Groenlanda, acolo sunt făcute pozele cu acești câini husky mergând pe apă. Merg pe gheața de dedesubt, normal. Vorbim de ziua în care s-au topit două miliarde de tone de gheață. Un record absolut. Într-o singură zi. Asta în Groenlanda.

Dar să mergem în altă parte. Să citim alte știri. Iată: „Cercetătorii au descoperit că ghețarii de pe Himalaya se topesc într-un ritm mult mai accelerat decât în trecut. Oamenii de ştiinţă susțin că viteza cu care se topesc gheţarii din Himalaya a crescut şi în ultimii ani chiar s-a dublat. Cercetătorii de la Columbia University au studiat imaginile din satelit din anii 1970 și le-au comparat cu cele de acum. Iar concluzia nu e una care să aducă liniște, ba din contră. Ghețarii s-au micșorat alarmant de mult.”

Și după ce auzim, după ce vedem toate aceste transformări, ar fi bine să privim pe fereastră. Știți, că nu Busu e ăla care dă tunete, fulgere, ploi, inundații, incendii! E uimitor cât de puțin se vorbește despre mediu și schimbări climatice în România! Părem pur și simplu rupți de realitate. Nu e o temă de campanie pentru nimeni. Spre exemplu, nu auzi vorbindu-se în campanie despre pădurile lipsă. Despre Delta Dunării. Vag, tangențial, despre turism. Mai exact cum să angajăm oameni pe litoral, că nu vor românii să muncească, sunt leneși și proști. Rahaturi!

Asta cu schimbările climatice, ca temă politică sau așa, ca dezbatere serioasă în spațiul public, e zero. Pe la colțuri mai auzi de o reciclare și niște mașini electrice. Mi-e că e mult, mult mai groasă treaba de-atât! Doar că noi suntem prinși în cu totul alte discuții.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat
Dezvoltare web