Cum se face înmulțirea la pensie? Dar la profit?

Am citit azi o știre și nu știu ce să zic, poate că ar trebui să vorbim mai mult despre asta. Mai ales că ne-am isterizat chiar de curând grav pe tema cu pricina. Citesc deci în Ziarul Financiar, găsiți știrea pe net, bineînțeles: „Cei şapte administratori de pensii private obligatorii (Pilon II) de pe piaţa locală au înregistrat în 2018 un profit net cumulat de o sută șaizeci și opt de milioane de lei, în creştere cu 3% faţă de 2017, potrivit datelor agregate de Ziarul Financiar de la Ministerul de Finanţe.”

Cumulat, adică băieții ăștia au adunat profitul fiecăruia în parte și probabil că au zis ca și mine, și ca dumneavoastră acum: bă, ești nebun? O sută șaizeci și opt de milioane de lei profit într-un an. Mă rog, o creștere am zice mică față de anul trecut, cu 3% mai mare doar. Așadar, în doi ani a fost un profit de aproape trei sute treicei de milioane. Doar în ultimii doi ani. Știți cu cât a crescut randamentul pensilor în acest an? Cât s-a adăugat la suma administrată? 1%. Haideți să vă citesc din articol, să nu spuneți că simplific sau că tai zerouri: „Administratorii Pilonului II au avut anul trecut marje de câştig cuprinse între 29% şi 44%. Pe de altă parte, randamentul mediu adus de Pilonul II participanţilor s-a situat la 1%, sub inflaţie.”

E, e bine, frate, e ok. Dacă lucrezi la un astfel de fond zic. În sensul ăsta. Nasol e să fii pensionar. Mai ales pensionar care nu a lucrat la un astfel de fond și nu are bani în conturi. Când zic de oamenii acestor fonduri de administrare private nu mă refer la angajații ăia de jos, la micii corporatiști fomiști, cu viețile vândute băncilor.

Mă rog, cum spuneam, nu știu de ce nu vorbim mai mult despre aceste lucruri cu cifrele în față, nu doar așa, populist: băăăă, se fură fondul! Băăăă, se naționalizează mama! Nu suntem în stare, nu?

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat
Dezvoltare web