Cu sarmaua în gât

Până la urmă cred că nu s-a înțeles nici acum de unde trebuie plecat cu salariul minim și ce ar trebui să înțelegem prin el. Se greșește enorm când se discută așa, în general: ”bă, e prea mult sau bă, e prea mic, ce e asta?”

Dar de la ce plecăm? Mai mic în raport cu ce, mai mare, la fel, în raport cu ce?
Uite, un punct de plecare ar putea să fie care sunt costurile unui trai care să nu te plaseze în sărăcie sau la limita sărăciei.
Nu? Ar fi logic ca un om care muncește să-și permită din salariu să plătească măcar costurile vieții de pe o lună pe alta. Deci nu vorbim de economisit, nu vorbim de mers weekendurie la mare sau la munte. Concediu mai mult la țară, la cules mere și cartofi.

Deci, ar fi normal, nu?, ca o familie cu doi copii în care ambii părinți muncesc pe salariu minim să poată trăi decent de pe o lună pe alta, repet, fără economisire, fără Poiana Brașov în meniu.
Ei bine, asta nu se întâmplă la noi. Știți de ce nu se întâmplă? Pentru că gândirea salariului minim nu este pusă în corelație cu ale vieții costuri.

O să vă dau niște exemple: în 2005, două salarii minime acopereau doar jumătate dintr-un trai decent. Ju-mă-ta-te!
De la 695, cât erau două salarii minime, la 1469 cât era estimarea traiului decent pentu o familie cu doi copii.
În 2011 era relativ la fel: 2 salarii minime fac 982 de lei, costurile cu viața sunt la 2131. Crește spre 2015 însă veniturile nu ating nici 80% din necesarul de trai decent.
E important să știm deci la ce ne raportăm. Și e important să înțelegem societatea pe care o vrem: să ai doi salariați în familie, doi copii în întreținere și să nu poți să treci de la o lună la alta fără să-ți creezi datorii… mda, iată o problemă.

Dar hei, vin sărbătorile, să terminăm cu prostiile astea, că ne rămâne sarmaua în gât, nu?

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat

Coloniști și câștigi

Starea Nației – 29 noiembrie 2017

Tripleta de aur a justiției pesediste

Vax populi: Este România o colonie?

N-o fi dacul atât de negru

Liviu Pop, foarte bun la agramatică

Dezvoltare web