Centenarul. Poate ultimul

În 1990 populația României era de 23,2 milioane. Capete, cum ar zice domnu Daea. În 2050, vom fi doar 16,3. Cu 7 milioane mai puțin. Va dispărea din România o țară practic, o țară micuță! O dată e vorba de scădere demografică naturală, altă dată e vorba de românii care pleacă de aici.
Lucrurile arată de-a dreptul catastrofal dacă te uiți la împărțirea oamenilor pe vârste. În 90 erau 9 milioane de români cu vârsta între 19 și 40 de ani. În 20 – 50, cum ar zice tanti Viorica, vor fi doar 4,4, jumătate. Iar populația de peste 65 de ani va fi dublă față de anul libertății noastre. Din 16,3 milioane, 5 milioane vor fi persoane peste 65 de ani.
Asta așa, ca suflete, da? Eh, imaginați-vă acum, pentru a avea tabloul complet, că Educația în România a mers din prost în mai prost, adăugați la asta faptul că Sănătatea e un sistem care asigură cel mult un soi de supraviețuire. Și aia atunci când poate și când ai, ca pacient, mult noroc.

Știu, nu e un tabloul pe care ți l-ai pune pe perete, să-l vezi seara înainte de culcare. Dar cei care ne conduc ar trebui să aibă mereu asta în față.
O ardem acum cu Centenarul? Ne spargem în cheltuieli inutile? Eh, în ritmul ăsta viitorul centenar se va sărbători cu toți locuitorii României pe Național Arena în cel mai bun caz, dacă nu cumva e frig și intrăm cu toții în Gara de Nord.
Spuneam de Educație: după China și India, România e țara cu cel mai mare număr de persoane cu educație care emigrează. Cu alte cuvinte da, vom fi și mai puțini și mai prosti. Aia cu proști, dar mulți, o să fie istorie!
Să vorbim de sustenabilitatea sistemului de pensii? Da, putem să vorbim, dar o facem de pomană, pentru că problema nu e așa, una pe care s-o rezolvi legând o sârmă undeva, ci rezolvând de fapt România, cu totul.
Auziți pe cineva vorbind despre asta? Mda, nici eu.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat

Starea Nației 15 octombrie 2018

La popa la poartă e o cauză moartă

Iohannis a plecat la muncă în Italia

Livache, la ceas aniversar

Tudorele, ce tot faci?

Am stricat și centenarul

Dezvoltare web