Ce se întâmplă la Sibiu?

Despre ce e summit-ul de la Sibiu? Despre faptul că Iohannis n-a invitat-o pe Dăncilă. Despre multe pregătiri, covor roșu, lume, oficialități… Dar nu despre asta e Bruxelles, despre întâlniri, oficiali la costum, mașini care trag la scară, lachei care deschid portierele, iar dacă plouă le țin și umbrelele acestor oameni aleși?

Ce vreau să spun este că prea puțin mai avem încredere că UE face cu adevărat ceva, că la aceste summit-uri CHIAR se întâmplă ceva. Spre exemplu, nu simte nimeni că acest summit de la Sibiu ar fi ceva care ne afectează viața într-un fel.
Dar știți ce? Chiar ne va afecta viața. Într-un fel sau altul, lucrurile se vor schimba. Că face sau că nu face, că ia sau nu ia anumite măsuri, Uniunea Europeană va arăta, inevitabil, altfel.
Dar cred că asta e cel mai important de schimbat din partea UE: să le transmită oamenilor că Uniunea chiar face, chiar schimbă, că aceste întâlniri nu sunt doar alte întâlniri dintr-un lung șir de întâlniri fără nici un rost.

Iată ce spune Donald Tusk despre întâlnirea de la Sibiu: „Ne vom reuni la Sibiu de Ziua Europei pentru a discuta despre planurile strategice ale Uniunii în anii următori. În acest context, vă propun să adoptăm Declaraţia de la Sibiu, trimiţând un mesaj de unitate şi încredere în acţiunile noastre comune (…). Ca urmare a discuţiilor de la Sibiu, vom formula Agenda Strategică a UE 2019-2024, care va fi adoptată la Consiliul European din iunie.”

Da, asta e foarte importat: cetățenii UE să aibă încredere în UE. Și e foarte important ca această încredere să fie construită de politicienii de la Bruxelles. Dacă s-o mai putea.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat

Starea Nației 8 mai 2019

#DeschideOchiiChallenge

Proteste grilă

Dezvoltare web