Ce mai face România?

Greu, greu, dar o să treacă și asta cu legile justiției. O să-și înghită majoritatea de azi toată prostia și, foarte probabil, pesediștii ne vor spune că ei ne-au vrut binele, dar că noi, toți ceilalți, suntem proști și vânduți străinilor. Eh, și după ce vor fi trecut toate acestea, ne vom trezi, unde credeți? Exact, ce surpriză, în România!

Dacă ne uităm în urmă, în cei 28 de ani, ce vedem?… Nu, nu vă mai gândiți, răspund eu: haos. Exact, haos! Scandaluri, securism, devalizări de bănci, prostie cât cuprinde, lipsa oricărei viziuni, sărăcie ca la nebuni și hoție, multă hoție.

Dar, ce să vezi? În ultimii 27 de ani România a crescut cu 800%. Da, cu 800%. PIB-ul pe cap de locuitor a crescut, rotunjit, de la 1000 de dolari, la 8000 de dolari. Nu foarte bine, ci miraculos, fabulos.
Și te întrebi cum? Cum? Eh, iată că s-a întâmplat.

Știu, știu, nu simțiți. Da, și e normal, pentru că toată această creștere s-a făcut prin mână de lucru ieftină și printr-o polarizare a bogăției.
Iar distanța, ruptura, ecartul dintre cei cu venituri mari și cei aflați în sărăcie este mai mare ca niciodată. O să ziceți că e un paradox. Nu, nu e nici un paradox.
Și aceasta ar trebui să fie misiunea viitoarelor guvernări.

Și încă ceva: nu vedem această creștere în serviciile medicale, în educație, și mai deloc în infrastructură. Însă noi așa trăim, an de an, în această nebunie a unui scandal – oo, real, nu altfel – și apoi ne trezim că nu mai știm ce naiba se întâmplă cu țara, ce-a mai făcut, cum mai e.

Ce miracol, totuși, țara asta care crește ca un boschet, neîngrijită de nimeni. Aa, că nu crește pentru toți, asta da. Însă pe cine mai interesează?

Distribuie:

Copiază linkul Linkul a fost copiat

Starea Nației – 20 decembrie 2017

Știri pe resurse

PSD-iștii colindă cu capra ispășitoare

Scandal pe muzică

A dispărut Livache

Campioni mondiali la Agricultură viteză

România, o societate taximetristă

Dezvoltare web