Pe scurt, scandal în Austria de câteva zile: vicepremierul a apărut într-o filmare în care îi promite fetei unui oligarh rus contracte cu statul în schimbul unor bani. Droguri la fața locului, omul și-a făcut de rahat și familia și partidul și tot. A vorbit mult și prost și – ceea ce interesează de fapt – a promis bani de la buget, contracte cu statul. Simplu: caz clasic de corupție. Da, se întîmplă peste tot, normal.
E, deși partidul Libertății, al actualului premier și al vicepremierului, a câștigat alegerile de duminică, guvernul a fost dat jos printr-o moțiune de cenzură.
Acum se vor organiza alegeri anticipate! Eh, aici voiam să ajung. E foarte important cum reacționează partidele și cât de mult te ajută și legile. Evident, legi făcute tot de politicieni.
Atenție, cazul este gros rău de tot și urât ca dracu și ne arată ce știm: corupția mănâncă din toate guvernele, din toată Europa, din toată lumea. Bineînțeles, contează cum reacționezi. Și, iată, într-adevăr, așa se reacționează. Jos și facem alegeri!
De-aia nu au dreptate cei care zic: lasă, bă, că toți sunt corupți! Mmm, da, așa e, dar contează cum reacționezi când dai de corupție. Că peste tot sunt nenorociți.
Și greșesc și cei care strigă: Doamne, suntem cei mai hoți, cei mai corupți, nimeni nu e ca noi. Fals. Cum spuneam, peste tot sunt nenorociți!
Și revin: contează cum reacționezi, cum reacționează instituțiile, cum reacționează liderii partidelor și partidele. Să ne vindecăm de alb și negru, de bine și rău, când discutăm de politică și, în general, de oameni.
Rămâi șocat uitându-ne la noi: e nevoie de nu știu câte luni, de un an aproape, ca să organizezi alegeri anticipate. Asta cu o condiție: să ajungi să dizolvi parlamentul actual, ceea ce e aproape imposibilul. Greu, nene!