Ce fel de societate vrem?

Avem multe scandaluri în societate, scandaluri pe care, într-un anume fel, nu le ducem la capăt. Și neducându-le la capăt, adică neexplicându-le până la ultimele consecințe, rămân așa, doar motiv de isterie și de ceartă. După care ne luăm cu altele.
Așa se întâmplă și cu aceste pachete de sănătate, aceste „secreții” ale minții lui Orlando Teodorovici. Nu tot ce e logic e funcțional sau omenește dezirabil. De cele mai multe ori, în absența oricărei empatii, e bine ca toți să aibă acces la sănătate dintr-un motiv foarte pragmatic: apar boli, apar comunități marginale, de acolo vin în timp violența, criminalitatea, e amenințată ordinea publică.
Și-atunci, dai banii la poliție sau pe programe care să țină sub control boli care se transformă în adevărate probleme pentru întreaga societate. Repet, asta și pentru cazul în care zici: „băi, știi ce, mă doare-n fund, eu am bani, restul să moară.” De multe ori, restul nu moare ușor și vine peste tine să-și ia viața înapoi. Așa funcționează lumea de când o știm.
Însă, cum spuneam: este esențial ce tip de societate vrem. Pentru că se poate să construim o societate pentru toți, după cum se poate construi o societate doar pentru niște oameni, iar lumea lor să fie apărată de noi, ceilalți, cu o poliție foarte puternică. De ce, până la urmă, să dai bani la Sănătate și Educație, când poți să-i dai pentru apărare, nu? De ce, până la urmă, banii să nu decidă totul? De ce, până la urmă, banii să nu aibă ultimul cuvânt de spus în ce privește viața și moartea? Ar trebui să le spunem asta și copiilor noștri, nu? Să nu-i mai învățăm zic cu: oo, fiule, omul e mai important decât orice, prietenia e sfântă, dragostea e un miracol… Pe bune, de ce să fim atât de ipocriți? Și de ce dracului să mai plângem la filme în care oamenii se despart, sau mor? Să plângem la filme în care oamenii pierd bani, nu?

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat

Starea Nației 18 septembrie 2018

Bomboana de pe colivă

Ceasul bun

Mâncărimea unui primar

Viorica Dăncilă: Gafa și opera

Mări sub pustiuri

Stilul e pistolar din PSD

România cade

Dezvoltare web