Autostrada mântuirii neamului

În timp ce noi ne făceam planuri despre cum să ne facem planuri și în timp ce noi dăm pe-afară de aere de mândrie patriotică prostească, știți ce-au făcut sârbii? Nu? N-ați auzit, așa, un zgomot venind de la vecini? Era de la sârbi, tocmai au făcut o autostradă de 554 de kilometri. Străbate țara de la un capăt la altul. Mai au vreo 34 de kilometri în lucru. Dar haideți să vă zic: nu e autostradă de-asta, ca la noi, două benzi, și dă-i bătaie, desfă covorul de asfalt. Nu, nene, e prin munți, cu poduri, cu tuneluri… Dacă am fi făcut-o noi, ceream premiul Nobel pentru eroism în construcții.
Ca să ne înțelegem, sârbii tocmai termină o autostradă care însumează toate construcțiile făcute de noi în ultimii treizeci de ani.
Aa, că era să uit: ei nu sunt în Uniunea Europeană, nu. Deci nu au acces nici la fonduri nerambursabile. Ca să vezi, și tot fac astfel de chestii. Să vă fie rușine, băi! Oare o fac doar ca să ne dea peste nas? Serbia e vecinul ăla antipatic pe care ți-l dă mereu nevasta de exemplu: „Mmm, ia uite la Serbia, ce aeroport a construit, ia uite la Serbia, după serviciu vine direct acasă! Ia uite la Serbia, spală vasele.”
Oamenii din domeniu nu doar că sunt convinși că așa ceva e imposibil pentru România, dar tot ei zic că noi nici studiu de fezabilitate nu putem să facem.
Imaginați-vă, așa, o autostradă pe Valea Oltului, trecând prin munți, apoi mergând suspendată pe picioroange de beton deasupra hăurilor! Sau pe Valea Prahovei… Ăă, este că pare din basme pentru noi?
Și așa o să și rămână. Noi abia construim unde e terenul ca-n palmă. Dacă se poate să fie deja făcut un drum și-l mai lărgim. Stăm de cinci ani să facem trei kilometri din București-Ploiești…
Noi tot semnăm acte și ne luăm angajamente: facem autostrada neamului, unirea, facem! Facem pe hârtie.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat

Starea Nației 29 noiembrie 2018

Ieși afară, muncă ordinară

Centenarul pomenilor

Cine se scuză se amuză

Să fie pace!

Dezvoltare web