Arde Parisul

La propriu, nu e un meci de Champions League între PSG și Liverpool.
Pe scurt: guvernul a mărit prin acciză prețul carburantului, forțându-i pe cetățeni, prin această decizie – să-i spunem ecologică – să renunțe la mașinile pe carburant clasic, motorină, benzină, și să treacă pe mașini electrice.
Chiar dacă sunt subvenții consistente pentru achiziționarea mașinilor electrice, mulți, foarte mulți nu și le permit. Mm, ar putea spune cineva, ia uite, o măsură bună a lui Macron, dar sărăcanii ăia din Franța se opun!

Nu este așa. Nu este deloc așa: după cum vedeți, costurile ecologice se sparg tot în capul celor care nu au. Iar revolta lor vine din faptul că Macron – în politica lui centristă – se dovedește tot mai mult un președinte care îi protejează pe cei bogați. Spre deosebire de noi, francezii sunt foarte sensibili la astfel de percepții.
Veți spune: da, ok, e punctul lor de vedere, însă de ce să vandalizezi capitala? De ce să spargi, să dai foc, să te bați cu forțele de ordine? Până la urmă sunt cele mai mari proteste din Franța ultimilor douăzeci de ani probabil.

Păi, de-aia, pentru că una este să ai dreptul de a protesta, și cu totul altceva este să te și ia cineva în seamă. Și aici voiam să ajung, pentru că ne apropiem pe undeva de situațiile de la noi: da, domnule, protestează, e dreptul tău, uite, stai acolo în țarcul ăla. Și protestezi, și? Și nimic.
Oamenii, acolo, văd lucrurile astfel: hei, nu noi am poluat, ci marile firme. Probabil că ar trebui să începeți aceste măsuri cu ele, și-abia apoi cu noi. Sau să luați mai mult de la ele și mai puțin de la noi.
Mda, e un punct de vedere, nu? Și e unul care pare justificat.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat

Starea Nației 3 decembrie 2018

Viața ca o paradă

Gogule, probleme de sănătate, mă?

Defilarea veselă

Viorica dănțuind

Dezvoltare web