Bun îi vinul ghiurghiuliu… sau roșu?

Am auzit cu toții lucruri bune despre vinul roșu, nu? Înainte să ne turnăm un pahar de Cabernet sau de Merlot, vă propun să vedem și ce ne spun studiile. Și încep cu cele mai vechi. În 1980 epidemiologii din Franța au formulat conceptul de „paradox francez”. Ce spunea acest paradox? Că francezii nu se prea îmbolnăvesc de boli cardiovasculare, nici nu mor pe capete din cauza lor, în ciuda faptului că au un consum ridicat de alimente bogate în grăsimi saturate și alcool. Printre ipotezele formulate cu privire la posibilele cauze ale acestui fenomem s-a numărat, ați ghicit, și consumul moderat de vin roșu.

 

Referințe:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1768013

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10975958/

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-drinks/drinks-to-consume-in-moderation/alcohol-full-story/

Scoccianti C, Cecchini M, Anderson AS, Berrino F, Boutron-Ruault MC, Espina C, Key TJ, Leitzmann M, Norat T, Powers H, Wiseman M. European Code against Cancer 4th Edition: Alcohol drinking and cancer. Cancer epidemiology. 2015 Dec 1;39:S67-74.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat