Poate fi oprit declinul cognitiv?

Atunci când vorbim despre boli degenerative, precum Alzheimer, ne gândim automat la ceva ce se întâmplă la bătrânețe. O boală care îi afectează pe bătrâni și asupra căreia nu avem niciun fel de control.
În realitate, însă, putem influența anumiți factori de risc pentru cele mai grave boli ale creierului încă din tinerețe.

Cele mai recente studii ne arată că acest declin poate începe în jurul vârstei de 27 de ani. Cel mai adesea, însă, semne mai clare precum probleme cu memoria, apar după 37 de ani, iar deteriorările devin evidente când ajungem la 60 sau 70 de ani.

Nivelul ridicat al colesterolului și hipertensiunea se numără printre factorii care pot începe să deterioreze creierul mult mai devreme decât ne-am aștepta.
Știm deja că o dietă bazată pe fructe și legume și cât mai multe alimente integrale, precum și un program de exerciții fizice ne dau cea mai bună șansă de a ne păstra mintea întreagă chiar și după 70 de ani.
Ce nu știm însă este că nu putem doar preveni pierderea facultăților mintale – mintale, da?, nu mentale, cum tot aud și prin presă -, ci chiar inversa acest proces.

Un studiu publicat în 2010 a analizat efectele exercițiilor aerobice asupra unor oameni care sufereau de o deteriorare cognitivă moderată, cu vârste cuprinse între 55 și 85 de ani. Aceștia au urmat un program de exerciții aerobice timp de 45-60 de minute pe zi, câte patru zile pe săptămână, timp de șase luni. La începutul și la sfârșitul studiului au fost realizate teste de memorie care au arătat că grupul care a făcut exercițiile fizice a înregistrat progrese semnificative, în timp ce grupul de control, care a fost instruit să practice simple întinderi în același interval de timp, a înregistrat un regres. În cazul acestora din urmă, funcția cognitivă a continuat să se înrăutățească. Cei care au făcut exercițiile aerobice au dat mai multe răspunsuri corecte, așadar, arătând că memoria lor s-a îmbunătățit. Alte efecte pozitive constatate au avut legătură cu reglarea glicemiei și sănătatea cardiovasculară, ambele fiind corelate cu un risc redus de apariție a declinului cognitiv și a bolii Alzheimer.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat