Dietele de slăbit cu oțet au făcut furori. Anul de glorie, cel puțin potrivit celor mai căutate subiecte pe Google pe teme de sănătate, a fost 2017. Ecourile persistă, însă, așa că am zis să vedem cum stă treaba cu: „scapă rapid de 10 kilograme cu oțet de mere”.
Știți părerea mea despre diete, orice dietă funcționează până în punctul în care nicio dietă nu mai funcționează. Dar să vedem dacă există vreo boabă de adevăr în toate aceste promisiuni și ce fel de beneficii ne poate aduce.
Fascinația pentru oțet nu este nouă. De sute de ani oamenii cred că acesta are proprietăți vindecătoare, fiind folosit de-a lungul timpului pentru detoxifiere și chiar ca antibiotic. Astăzi nu-l mai folosește nimeni (sper) ca antibiotic, însă este foarte popular în curele de slăbire. Sunt câteva studii, primele și cele mai multe făcute pe șoareci și șobolani, care au arătat că acidul acetic din oțet previne depunerea grăsimilor și îmbunătățește metabolismul. Un studiu recent a analizat efectele consumului de oțet din cidru de măr asupra a 39 de oameni care au urmat timp de 12 săptămâni un regim de restricționare a caloriilor și a concluzionat că într-adevăr, cei care au consumat oțet au slăbit mai mult decât ceilalți. Promițător, dar 12 săptămâni și 39 de subiecți nu reprezintă un studiu de amploare. Dovezile sunt încă puține și e nevoie de mult mai multe date pentru a putea spune că oțetul este o metodă eficientă de a slăbi pe termen lung.
Pe de altă parte, însă, așa cum ne arată și un articol publicat în jurnalul Școlii Medicale Harvard, avem mai multe studii care ne arată că acesta ne poate ajuta să îmbunătățim glicemia, reducând absorbția amidonului. Spre exemplu, s-a dovedit că diabeticii de tip 2 care consumă două lingurițe de oțet de mere înainte de culcare au dimineața o glicemie mai bună. În același articol ni se recomandă să nu bem totuși oțet nediluat întrucât aciditatea mare ne poate afecta dinții și chiar esofagul. În cantități moderate însă, în dressinguri de salate de pildă, e foarte bine să consumăm oțet. Mai ales dacă ne place și ne face să mâncăm cât mai multe verdețuri. A, și explorați, găsiți un oțet a cărui aromă vă place, însă fiți atenți la etichetă, să nu vină la pachet cu niște lingurițe bune de zahăr. Anumite tipuri de oțet balsamic sunt mai degrabă… sirop.