Întrebări de luat cu noi în concediu

Iată că am ajuns și la ultimul episod din acest sezon. Timp de două luni nu vă voi mai cicăli, nu mă veți mai auzi vorbind întruna despre fructe, legume, nuci, semințe, cereale integrale și mișcare. 

Sper, însă, că prin tot ceea ce am făcut până acum la Starea Sănătății am reușit, eu și colega mea, Alexandra Corbu, măcar să vă punem pe gânduri. 

Nu mi-am propus să propovăduiesc propriul stil de viață, ci doar să vorbesc dinspre el, dinspre ceea ce am citit și experimentat până acum pe propria piele și să vă încurajez să porniți și voi propriile experimente. După ce v-ați aplecat critic asupra a ceea ce auziți de la mine și de la alți oameni, firește.

.

De fapt, dacă e un lucru cu care aș vrea să rămâneți după toată agitația asta a mea de a vă aduce la cunoștință studii din nutriție și sfaturi de la experți din întreaga lume, acesta ar fi: folosiți-vă mintea, nu luați de-a gata tot ce circulă pe internet doar pentru că sună bine sau pentru că vine din gura unor ”influenceri” sau chiar autorități. 

Legat de autorități, haideți să vorbim și de pandemie – o situație neobișnuită pe care am lăsat-o, mulți dintre noi, în grija autorităților. Sigur că lor le revine responsabilitatea cea mai mare, fiind o chestiune de sănătate publică, însă asta nu ne degrevează pe noi de responsabilități. Viețile celor dragi, viețile celor vulnerabili, viețile noastre depind și de modul în care alegem să ne raportăm la această situație. Ne punem masca atunci când intrăm în autobuz de frica unei amenzi sau pentru că știm că e o precauție pe care trebuie să ne-o luăm ca să nu agravăm criza? 

Se deschide sezonul estival, sezonul grătarelor, într-un an în care vom fi tentați să ne refugiem în mâncare proastă și sedentarism mai mult decât de obicei. Vom fi tentați și să aplecăm urechea la tot felul de teorii ale conspirației. Decizia ne aparține însă. 

Ce înseamnă decizie până la urmă? Vine din latină unde “decidere” înseamnă a tăia, a da la o parte. Într-o lume axată pe acumulare și posesii nici nu e de mirare că nu ne mai plac deciziile. Nu vrem să dăm nimic, vrem doar să luăm. E interesant totuși că tocmai deciziile sunt cele care ne definesc. Nu ceea ce avem, ci lucrurile la care suntem dispuși să renunțăm. 

Ne revedem deci după vacanță, cu decizii bune la bord. Aștept mesajele voastre pe [email protected].

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat