Despre o altfel de drojdie

În perioada aceasta în care ne-am deschis cu toții brutării în bucătărie discuțiile au fost acaparate de drojdia uscată activă. Cred că am depășit momentul și că ne putem deschide orizonturile și către un altfel de drojdie, mai precis: fulgii de drojdie inactivă. I-am mai menționat într-o rubrică anterioară, dedicată condimentelor, deși nu sunt propriu-zis condimente, dar dau un gust bun mâncării, însă cred că merită o discuție separată.

Fulgii ăștia nu ne ajută la făcut pâine, însă aduc niște beneficii mai puțin cunoscute. De fapt, beneficiile sunt cunoscute dar mai mult în rândurile veganilor și vegetarienilor care îi introduc în alimentație din două mari motive: pentru conținutul mare de vitamine din complexul B și pentru că dau un gust de brânză mâncării.

Dacă data trecută am povestit despre conținutul mare în proteine, despre B-uri și despre cum dau savoare mâncărurilor, astăzi vreau să ne concentrăm pe cum ne ajută sistemul imunitar și să reducem colesterolul.
Fulgii de drojdie inactivă conțin două tipuri de fibre cu proprietăți speciale – alfa-mannan și beta-glucan, despre care care știm că ne protejează de infecții în mai multe moduri. Opresc bacteriile patogene să se lipească de peretele intestinal și stimulează celulele imunitare, făcându-le mai eficiente în lupta cu infecțiile.

Și pentru că tot am vorbit săptămâna trecută despre deficiența de antioxidanți, e bine de știut că fulgii de drojdie ne pot ajuta la acest capitol întrucât conțin antioxidanți puternici, care ne pot proteja celulele de efectele stresului oxidativ.

Un alt efect important, de această dată al beta-glucanului din compoziția fulgilor, este reducerea colesterolului.
Un studiu a arătat că bărbații care au consumat 15 grame de beta-glucan, pe zi, timp de opt săptămâni, derivat din drojdie inactivă, au înregistrat o scădere de 6% a nivelului colesterolului. Acest efect a fost studiat mai intens pe beta-glucanul din fulgii de ovăz, însă avem din ce în ce mai multe studii care scot în evidență același efect și în cazul fulgilor de drojdie inactivă. Avem, așadar, toate motivele să adăugăm una-două lingurițe în mâncare, dacă nu zilnic, măcar de 3-4 ori pe săptămână.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat