Cum putem preveni cancerul colorectal

România are una dintre cele mai mari incidențe ale cancerului colorectal, din Europa. Potrivit unui studiu publicat anul acesta în Jurnalul Cancerului Gastrointestinal, rata mortalității la noi este aproape dublă față de media europeană, mai ales în regiunile nordice și centrale.

Având în vedere că ocupăm acest loc fruntaș și că s-au adunat multe studii care ne sugerează că obiceiurile alimentare pot influența substanțial riscul de a dezvolta acest tip de cancer, ar fi fost indicat să vedem mai multe campanii naționale de informare pe tema aceasta, nu?

Dar cum prevenția e zero în România, nu există ca preocupare în rândul autorităților… Cum ar fi să auzim din când în când la televizor „Pentru reducerea riscului de cancer colorectal, evitați consumul de carne roșie (adică de vită, miel și porc), precum și de carne procesată”. Mhm? lasă, mă, merge doar aia cu doi litri de lichide. Poate să fie vodcă?

Probabil coșurile de cumpărături ale oamenilor ar arăta diferit. Cu ceva mai multe culori și mai puține mezeluri, care ne bagă în groapă. Nu într-un an, doi, că aici e șmecheria, dar în 30 de ani își fac treaba de minune. Problema e că, neexistând informare publică pe această temă, industria procesatorilor de carne fiind foarte puternică și dictând legile prin șpăgi date politicienilor, oamenii habar nu au cum bagă în ei, zilnic, câte o bucățică de moarte.

Pentru mulți dintre noi renunțarea la carnea superprocesată poate fi extrem de dificilă. Din acest motiv nu ar trebui să ne blocăm în această idee. Cu cât mâncăm mai puțină carne roșie, și mai ales carne procesată, cu atât mai bine. Nu trebuie să ne propunem lucruri mărețe, ci doar să nu ne mai gândim mesele exclusiv în jurul cărnii și să începem să căutăm alternative.

Unele s-ar putea să ne placă, altele nu. Din fericire, avem o varietate de alternative vegetale la carne pe care le putem încerca, și da, ca întotdeauna vă bat la cap cu leguminoasele. Și nu întâmplător, ci pentru că un studiu de prevenire a polipilor realizat de Institutul Național al Cancerului din SUA a arătat că oamenii care și-au sporit consumul de leguminoase boabe chiar și cu mai puțin de un sfert de cană pe zi și-au redus riscul de recurență a polipilor colo-rectali precanceroși cu 65%. Zic că merită să încercăm o masă cu linte, mazăre, soia sau fasole, din când în când, nu? Să fiți sănătoși!

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat