Cum prevenim cancerul de piele

A venit vara, cumva pe neașteptate, pentru că am stat cu toții mai mult în casă și nu am apucat să ne dăm seama ce se întâmplă. De venit, însă, a venit și chiar dacă nu știm cu certitudine că vom ajunge la mare anul acesta, de stat la soare tot vom sta. Un lucru bun, pentru că pielea noastră va produce în mod natural vitamina D, un micronutrient esențial pentru buna funcționare a organismului nostru și despre care am mai vorbit aici.

Expunerea la soare timp îndelungat vine, însă, la pachet și cu niște probleme, despre care nu obișnuim să vorbim. Nu suficient, în orice caz, iar asta se vede în faptul că incidența cancerului de piele a crescut constant în ultimii ani. 

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel mondial sunt depistate anual între 2 și 3 milioane de cazuri de cancer de piele non-melanom și 132,000 de cazuri de melanom. Chiar dacă este mai rar întâlnit, melanomul este este una dintre cele mai agresive forme de cancer, fiind principala cauză a deceselor survenite în urma cancerului de piele. 

Culoarea deschisă a pielii, specifică caucazienilor – printre care ne numărăm, mulți dintre noi, părul blond sau roșcat, culoarea deschisă a ochilor și – bineînțeles – expunerea timp îndelungat la lumina naturală a soarelui sau la razele UV artificiale, precum cele emise de aparatele din saloanele de bronzat, reprezintă principalii factori de risc. Mai adăugați la lista factorilor de risc și un istoric familial de cancer de piele. 

Ce putem face? Să nu stăm ore în șir în soare și să nu adormim la soare pentru că nu va fi o poveste amuzantă de spus nepoților dacă ne-am ales cu vreun melanom din această ispravă. 

Apoi, să folosim cu încredere cremele de protecție solară. Știu că circulă tot felul de mituri, însă știința este clară în privința lor. Ne ajută să prevenim cele mai comune tipuri de cancer de piele, inclusiv apariția melanomului.

Și un ultim lucru, foarte important, învățați să vă examinați pielea, pentru a identifica din timp eventualele modificări de formă și culoare. Mergeți la un consult dermatologic o dată pe an, de rutină, și de fiecare dată când aveți motive de îngrijorare. 

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat