Ce să nu mai amânăm după ieșirea din starea de urgență

Într-o perioadă în care ai de rezolvat probleme de sănătate acute este absolut normal să le mai amâni pe cele cronice. Cam asta s-a întâmplat peste tot în lume în perioada în care guvernele au impus cele mai restrictive măsuri. În cazul nostru, a fost vorba de starea de urgență în timpul căreia cu toții am amânat ceea ce putea fi amânat – de la controale de rutină, la controale periodice și chiar intervenții chirurgicale.

Problemele cronice nu au dispărut, însă, și nici importanța controalelor de rutină. O analiză publicată la sfârșitul lunii trecute în jurnalul științific The Lancet a atras atenția asupra modurilor în care a afectat această perioadă de carantină partea de screening, necesară în depistarea anumitor boli, cât și identificarea cazurilor. Simptome precum oboseala, tulburările digestive sau pierderea în greutate au fost ignorate în contextul Covid-19, mulți oameni fiind înclinați să le considere superficiale. Un alt lucru asupra căruia a atras atenția această analiză este tendința de a include tusea în lista simptomelor de Covid-19, fără a mai sta pe gânduri.
Climatul acesta de nesiguranță și frică îi poate determina pe oameni să-și pună singuri diagnostice și să amâne mersul la medic chiar și atunci când au motive serioase să o facă și când au posibilitatea să o facă.

Testele și examenele medicale regulate ne ajută să depistăm din timp probleme de sănătate înainte ca acestea să devină greu, uneori chiar imposibil de vindecat. De aceea, este extrem de important să menținem legătura cu medicul nostru de familie și să discutăm despre orice ne pune pe gânduri. Cu alte cuvinte, dacă ați anulat vizita anuală la medic, să nu presupuneți că este ok să săriți peste ea anul acesta.

Screening-urile pentru cancer, de pildă, sunt prioritare. Screening-ul cancerului colo-rectal se poate face în două moduri – prin teste de prevenție și teste de detecție. Cele din urmă presupun doar recoltarea unor probe, așadar nu implică o procedură invazivă și nici să petreceți foarte mult timp la spital.

Acesta este doar un exemplu. Ce trebuie să faceți este să nu ignorați semnele pe care vi le dă organismul și nici să nu presupuneți că e perfect acceptabil să amânați orice fel de vizită la medic fără a discuta înainte cu un medic despre asta, chiar și prin telefon. Mai ales dacă știți că ați amânat un control din cauza pandemiei.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat