Alimente cu „calorii negative”?!

Pentru cei care își doresc să slăbească nici că ar putea exista un lucru mai bun decât alimentele cu calorii negative. Să mănânci și să consumi mai multe calorii digerând alimentele decât ai obținut din ele. Parcă sună prea bine ca să fie adevărat, nu? E, nu despre cât de improbabil sună acest lucru vom vorbi astăzi, ci despre știința din spatele acestor afirmații. Liste cu alimente cu calorii negative găsim cu miile pe internet, însă nu și argumentele care susțin ideea aceasta, că ar exista un mod de a mânca prin care să ardem mai mult decât stocăm. 

Mai mulți specialiști recunoscuți spun că, teoretic, acest lucru este posibil. În episodul ”De ce nu slăbiți la sală”, tot aici, la Starea Sănătății, am vorbit despre cum consumă corpul nostru calorii. Pentru a digera alimente, spuneam atunci, consumăm cam 10% din totalul energiei consumate zilnic. Adică aproape la fel de mult cât consumăm cu exercițiile fizice – dacă luăm în calcul mișcarea făcută de majoritatea oamenilor, nu de sportivii de performanță. 

În teorie există deci posibilitatea ca procesul nostru digestiv să fie mai costisitor decât un aliment hipocaloric. În realitate, însă, nu avem așa ceva. Ba chiar avem studii care infirmă teoria caloriilor negative. Unul publicat la începutul anului trecut a analizat zece alimente (printre care țelina, castraveții, morcovii, merele și broccoli-ul) și a concluzionat că oamenii ar reține undeva între 19 și 50% din caloriile acestor alimente. Inclusiv țelina, așadar, – aliment care apare mereu în topul listelor de alimente cu calorii negative – ne lasă cu câteva calorii la final. 

Un bob de adevăr există, însă, în această teorie, întrucât chiar dacă nu au calorii negative, fructele și legumele, după cum am putut observa, ne ajută să ne menținem greutatea sub control sau chiar să slăbim, dacă sunt consumate regulat. Au puține calorii, mulți nutrienți și un conținut bogat de apă și fibre, în consecință ne țin stomacul plin și ne cresc sațietatea. 

Concluzia? Consumați cu încredere aceste fructe și legume despre care se spune că ar avea ”calorii negative”, însă nu pentru că ar avea calorii negative, ci pentru că varietatea fructelor și legumelor ne ajută să prevenim o mulțime de probleme de sănătate.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat