15 legume vs. celulele canceroase

Vorbim astăzi despre niște legume care ne-ar putea ajuta să prevenim anumite tipuri de cancer, dacă ar fi consumate mai des. Înainte de a le enumera, însă, e important să înțelegem un lucru despre care am mai vorbit în mai multe rubrici aici la Starea Sănătății. Nu există alimente-minune, nici diete-minune și nici alimente care să ne garanteze că nu ne vom îmbolnăvi de cancer sau de alte boli cronice. Există doar obiceiuri alimentare sănătoase, care ne pot reduce riscul de a ne îmbolnăvi și, desigur, anumite alimente asupra cărora unii cercetători s-au aplecat mai mult.

Un studiu publicat în jurnalul științific Food Chemistry a analizat efectele in vitro a 34 de legume asupra a opt tipuri de celule canceroase umane. Concluziile studiului au fost, și îi citez acum pe cercetători: “O dietă diversificată, care conține mai multe clase distincte de legume (și implicit de fitonutrienți), este absolut esențială pentru prevenirea eficientă a cancerului”.
Un alt lucru foarte important rezultat în urma acestui studiu este faptul că legumele sunt selective: aceeași doză de usturoi care a blocat 80% din proliferarea celulelor canceroase nu a influențat în niciun fel celulele sănătoase.

Din lista legumelor studiate, șase au redus la jumătate creșterea cancerului: ardeiul gras portocaliu, castraveții, cicoarea roșie sau radicchio (salata aceea cu aspect de varză roșie, un pic amăruie), ardeiul iute jalapeno, cartofii și sfecla. Alte 5 legume chiar au distrus celulele canceroase: conopida, varza de bruxelles, ceapa verde, usturoiul și prazul.

Vești bune, așadar, dacă ne gândim că nu e vorba de alimente exotice sau costisitoare, ci de unele la îndemâna tuturor. Rețineți totuși că e vorba de efecte observate într-un studiu efectuat pe niște celule într-un mediu de cultură, in vitro. Nu știm exact cum se absorb în organism toate substanțele responsabile de efectele observate, dar ne putem aștepta la o oarecare eficiență cel puțin în cazul cancerelor digestive, unde poate exista un contact între alimente și celulele canceroase. Pe de altă parte, nu riscăm nimic consumând mai mult din aceste alimente, ba chiar unele ne pot fi de folos în mai multe moduri: usturoiul și ceapa ne vor ajuta să menținem și distanța fizică pe perioada pandemiei, nu-i așa?

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat