O revoluție în nutriție?

De curând, a avut loc un summit online la care te puteai înscrie gratuit și asculta interviuri cu 25 de experți. Summitul s-a numit Food Revolution. Nu sunt fan cuvinte mari, precum „revoluție”, iar în privința nutriției, după cum am tot spus în această rubrică, cred că avem nevoie mai degrabă de o tranziție lină, decât de o revoluție, ceea ce ne tot promit reviste de doi lei care mint cu nerușinare promițând rezultate fantastice în patru, șase, zece săptămâni, dacă urmezi un anumit program, de cele mai multe ori total nesănătos și ineficient.

Și uneori tocmai faptul că ne propunem schimbări radicale ne descurajează, de aceea sunt de preferat pașii mici în direcția bună, nu salturile, pentru că nu le vom susține pe termen lung.

Colega mea, Alexandra Corbu, care chiar citește toate studiile alea pe care le citez eu aici, a asistat la acest Summit și mi-a făcut un rezumat. Ideea unei tranziții graduale către un stil de viață sănătos a fost una dintre ideile discutate. Repet, de specialiști în sănătate publică, în neurologie și psihiatrie și cercetători, adică oameni care înțeleg puterea obiceiurilor. Ideea de revoluție din spatele acestui summit și cu care rezonez și eu nu a avut legătură cu faptul că trebuie să ne schimbăm radical obiceiurile, peste noapte. Nu, e vorba de schimbarea unei mentalități. De schimbarea modului în care societatea noastră se raportează la alegerile alimentare.

Medicul David L. Katz, director fondator al Centrului de Cercetare și prevenție al Universității Yale, un expert în nutriție recunoscut la nivel mondial, autor a peste 17 cărți despre nutriție și medicină preventivă, mă rog, pe scurt, un șmecher, a propus o radicală schimbare a modului în care își percep experții din domeniul sănătății responsabilitățile. A mers până într-acolo încât a afirmat că nu ar trebui să se mai numească experți în acest domeniu decât aceia care fac recomandări luând în calcul atât ceea ce este mai sănătos pentru individ, cât și ceea ce este sănătos pentru planetă.

Asta tocmai pentru că, pe o planetă „bolnavă”, ale cărei resurse au fost exploatate nesustenabil, nimeni nu mai poate fi sănătos. În final ne-a atras atenția asupra faptului că dacă vom continua să ne hrănim nesustenabil, vom contribui direct la foametea și lipsurile copiilor și nepoților noștri. Sper ca măcar asta să ne pună pe gânduri, dacă propria sănătate ne lasă indiferenți.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat