Nu mănânc fructe că mă îngraș

Cu siguranță am auzit cel puțin o dată în viață pe cineva spunând că s-a îngrășat de la prea multe fructe. Acești oameni sunt încurajați de tot felul de diete care le spun să elimine fructoza din alimentație, întrucât aceasta ar fi nocivă și ar contribui la procesul de îngrășare. iar oamenii cred asta!

E chiar comic, dacă stăm să ne gândim că am auzit, cel mai probabil, oameni plângându-se mai des de fructe decât de câți burgeri sau cartofi prăjiți au mâncat în săptămâna respectivă. Iar asta într-o țară în care mai mult de jumătate din populație afirmă că fructele și legumele nu fac parte din alimentația zilnică.

Ce vă tot recomand în această rubrică este să nu credeți tot ce se zice și să căutați informații din surse verificate. Informații confirmate de specialiști. Pe care să-i căutați pe google, să vedeți ce se spune despre ei. Sunt controversați? Le-au fost retrase licențele, atunci sursa nu e ok. Înainte de a face referire la studii, vreau să clarificăm un lucru: a mânca fructe nu are cum să fie la fel cu a mânca zahăr, întrucât pe lângă fructoză, acestea mai conțin și multă apă, fibre și tot felul de nutrienți de care corpul nostru are nevoie. Eu am zilnic masă de fructe și de când fac asta mă simt excelent.

Fibrele sunt cele care încetinesc absorbția zaharurilor, ajutând de fapt la reglarea glicemiei. Și pentru că tot vorbim de fibre, e bine să înțelegem că din cauza lor e destul de greu să exagerăm cu fructele. De-aia nu vă recomand sucurile din fructe, fresh-urile, ci fructele ca atare, pentru că astfel e complicat să mănânci foarte multe. Ia băgați acum zece mere. Sau zece portocale. Puteți? Nu puteți!

Există un studiu care spune că nici măcar la 20 de porții de fructe pe zi nu putem vorbi de efecte negative. Un alt studiu a arătat chiar că 20 de porții pe zi ar reduce riscul de boli cardiovasculare și cancer de colon. O porție însemnând jumătate de cană de fructe de pădure sau un fruct de dimensiune medie, un măr, de pildă.

E important să înțelegem că recomandările pe care le auzim, cum este și cea cu: “Pentru o viaţă sănătoasă, consumaţi zilnic fructe şi legume”, nu ne spun nimic despre numărul de porții de zi nu pentru că se tem că am exagera cu fructele și legumele. Așadar, băgați fructe fără grijă. Nu de la ele vă îngrășați. Ba, din contră, dacă eliminați astfel o gustare nesănătoasă…

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat