Conspirațiile și sănătatea

Legătura dintre teoriile conspirației și sănătatea noastră nu este tocmai evidentă. Și nu, nu vorbesc despre cum ne afectează sănătatea psihică, aici lucrurile cred că sunt puțin mai clare, ci despre cum ne pot face să lăsăm garda jos și să ne predispunem atât pe noi, cât și pe cei dragi, la infectarea cu SARS-CoV-2.

Cu cât stăm mai mult în casă sau ne sunt mai mult timp îngrădite anumite drepturi, cu atât acumulăm mai multe frustrări și devenim mai permeabili la tot felul de povești cu vinovați. E de înțeles pentru că nu suntem obișnuiți să ne luptăm cu inamici invizibili. De fapt, până și modul acesta de a formula problema ne arată cât de nepregătiți suntem.

Virusul, inamicul invizibil, nu e malefic, nu are nicio intenționalitate. Virusul există pentru că poate, nu pentru că vrea. El nu vrea nimic, nici măcar să ne dea viața peste cap. Prin urmare, nu avem motive să ne vărsăm nervii asupra lui, așa că picăm mai ușor în plasa unor povești, precum Plandemic. Dacă faci parte dintr-o bulă cât de cât preocupată de sănătate, cu siguranță ai primit până acum sau ai auzit de acest video devenit viral, cu martiri și mafia din spatele vaccinurilor.

E tentant să spui că trebuie să fii prost ca să pici în plasa acestor povești, însă am subestima astfel mințile ascuțite și puterea banilor celor care duc aceste producții la milioane de vizualizări și pornesc uneori revolte.
Și totodată ne-am supraestima pe noi, considerând că suntem imuni la conspirații. Recomand aici Narrative economics, scrisă de Robert Shiller, laureat al Premiului Nobel pentru economie – o carte care dezvoltă acest subiect și ne arată cum reușește tema „noi contra lor” să modeleze comportamentul nostru economic.

Propunerea mea nu e să verificați factual toate afirmațiile controversate (ar lua foarte mult timp, oricum), ci să vă întrebați mereu ce comportament este așteptat din partea noastră. Ce vor să facem, nu ce vor să credem? Dacă răspunsul este să fim cât mai relaxați, să ignorăm autoritățile sau să ne răzvrătim împotriva lor, e cazul să ne aplecăm încă o dată asupra consecințelor. Cum îi va afecta asta pe cei mai vulnerabili dintre noi sau chiar pe noi înșine.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat