Ce fac și ce nu fac măștile de protecție

Au apărut multe discuții în jurul purtării măștilor de protecție și simt că a venit momentul unei discuții bazate pe ce ne spune știința. Din păcate, inclusiv la cel mai înalt nivel, discuțiile se poartă în termeni de ce simțim sau credem că ar trebui să facem – a se vedea Trump și al său „eu nu cred că o să port mască”.

Mai important decât ce ne spune Trump e ce ne spun experții în această perioadă. Shan Soe-Lin, expertă în politici globale de sănătate publică și profesoară la Universitatea Yale, vorbește despre purtarea măștii ca făcând parte dintr-o „triadă protectoare”.

Alături de spălatul pe mâini și distanțarea fizică, această măsură poate diminua riscul de a ne infecta sau de a-i infecta pe alții. Luate individual aceste măsuri nu ne protejează 100%, nici luate împreună nu o fac 100%, însă reduc semnificativ riscurile. E un lucru pe care aș vrea să-l înțelegem și în privința nutriției, și anume că nu există soluții magice, ci mai multe obiceiuri sănătoase care, adunate, au un maxim de efect benefic asupra sănătății noastre. Faptul că mâncăm multe fructe și legume, că facem sport și că avem grijă și de sănătatea psihică nu ne garantează că nu vom suferi niciodată de niciun fel de boală, ci un mod de viată sănătos ajută la diminuarea serioasă a riscurilor de a ne îmbolnăvi.

Ei bine, așa stau lucrurile și cu măștile protectoare. Cercetătorii de la Universitatea Bauhaus din Weimar au făcut un experiment care arată cum limitează aceste măști circulația curenților de aer și a particulelor respiratorii. Dacă aveți dubii în privința eficienței puteți arunca un ochi la acest experiment, îl găsiți pe Youtube.

Experții din întreaga lume sunt de acord asupra unui lucru – și anume, că e musai să porți mască dacă ești bolnav și ieși din casă sau te întâlnești cu alți oameni. Nu avem un consens în privința eficacității purtării ei de oameni sănătoși, însă avem motive serioase să o purtăm chiar și atunci când suntem sănătoși pentru că, așa cum ne atrage atenția Robert Hecht, profesor de epidemiologie clinică la Universitatea Yale, 25% din cei care au virusul sunt asimptomatici, adică pot transmite fără să știe că au boala.

Și, cum la noi se fac foarte puține teste, n-avem cum să știm dacă suntem sau nu infectați, deci să purtăm masca tot timpul când ieșim! Pe gură și pe nas, da?

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat